knjizara.com
Prodata sloboda

Momir Bulatović (autor)

Prodata sloboda
rasprodato

Momir Bulatović je, u prvoj dekadi ispisivanja tekstova o ekonomiji, ponajviše ostajao na domaćoj sceni. Tu je odmeravao scenarije, režije i drame srpsko-crnogorsko-jugoslovenske ekonomije. Počesto je imao za primere i ilustracije i ličnosti i primere iz kuće, ispred kućnog praga, i poželeo da, makar i diskretno, ubaci neki svoj savet ili naravoučenije iz nedavne prošlosti.
Plivajući prsno, širokim zamahom ruku znanja i srcem strastvenika, Bulatović, sve zreliji, zaranja u mutne dubine svetske ekonomije i svetskih finansija.
Čitaocu ov

e knjige je podareno na desetine, na stotine, činjenica koje, poput preciznog grafikona, ilustruju strašne lomljave kroz koje je u toj deceniji prolazila svetska ekonomija. Bulatović će to nekada nazvati „finansijski ratovi“, pa „ludilo sistema“, pa „ekonomska kuga“, „globalni finansijski zoo vrt“, „finansijski kancer“, „začarani krug prevare“…
Pišući vrlo znalački, i kada prolazi kroz lavirinte finansijskog podzemlja ili kroz osvetljene dvorce najmoćnijih tvoraca kapitala, Bulatović to radi jednostavno, jasno, svakom razumljivo. To je moguće uraditi samo kada se raspolaže velikim znanjem i kada se sasvim čisto, ogoljeno, bez belih rukavica, želi izneti svoj stav.
Taj svet „šarenih laža“, gde vladaju „nezajažljivi bankari sa gangsterskim ponašanjem“ i gde se prave „gozbe finansijskih lešinara“, odnosi ili ubija, po Bulatovićevim ocenama, onaj svet poštenja, ravnopravnosti, slobode, ljudskih prava, socijalne pravde… Odvodi nas u „novi krug patnje“ – nove kredite, nove recesije, nova otpuštanja radnika…
Retko se gde, kao u ovim tekstovima, može sagledati rentgenskim zracima osvetljen organizam Evropske unije, koja „predstavlja najambiciozniji i (sve do nedavno) najuspešniji integracioni projekat u istoriji savremenog čovečanstva“. Deo po deo tog organizma Bulatović vadi na dlan i podvrgava analizi, autopsiji. Naći će i vrline, ali još više mana tog „birokratskog raja“.
Stavljajući na svoju analitičku trpezu širok izbor „ekonomskih jela i pića“, Bulatović nas izaziva i mami da činjenicama, često uvijenim u sočne metafore, spoznamo kako su se odvijale finansijske tragedije u Grčkoj, Španiji, Portugaliji, Meksiku, Italiji, Kipru i drugim državama. Kako je prljavi novac pran kroz zajmove, kredite, obveznice i druge izmišljene marifetluke – bacao na kolena cele države i regione. Kako su milioni ljudi opljačkani, gurnuti u siromaštvo i dovedeni do grane za omču.
Sve je to Momir Bulatović uradio veoma znalački i utemeljeno. Njegova magnetna rezonanca sveznanja dala nam je u ruke snimak svetskog ekonomskog organizma. Na njemu se lepo prepoznaje šta su kandže grabljivaca, ali i gde su zlatne žice spasa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Vukotić media; 2021; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 314 str.; 978-86-81510-28-5;