knjizara.com
Neizgovorena odbrana

Momir Bulatović (autor)

Neizgovorena odbrana
rasprodato

Da je sudbina Slobodanu Miloševiću podarila bolje zdravlje i duži život – ovim rečima je, 14. marta 2006. godine u 9 sati ujutro, trebalo da započne svedočenje Momira Bulatovića u procesu koji je Haški tribunal vodio protiv Slobodana Miloševića. Svedočenje Bulatovića Milošević je smatrao krunskim u svojoj odbrani. Ali, umesto u sudnici broj jedan u Hagu, ove reči Bulatović je zabeležio u ovoj knjizi. Njen stvarni autor je, prema rečima Bulatovića, Slobodan Milošević. Momir Bulatović, svjedok odbrane, „samo ju je napisao“.

„Uradio sam to držeći

se istine, ali i po instrukcijama i obavezujućim nalozima Slobodana Miloševića, koji se ovdje nalazio u ulozi advokata samome sebi. U knjizi je konačna verzija koju je odobrio Slobodan Milošević. Sva pitanja i odgovore prešli smo i usaglasili tokom tri dana moje neposredne pripreme za svjedočenje. Knjiga je napisana prema mojim ličnim bilješkama. Pod njima podrazumijevam ogroman obim materijala nastalog tokom ta tri dana dogovaranja sa Slobodanom Miloševićem.

Plan odbrane bio je kratak i jasan. Optužnica je izgledala ovako: na sto za autopsiju postavljena je jedna država – SFR Jugoslavija. Tužilaštvo je sjeckalo leš po najosjetljivijim tačkama i zaključilo da je uzrok smrti projekat „Velika Srbija“. Naime, grupa „zločinaca“, na čelu sa Slobodanom Miloševićem, izvršila je agresiju na sve okolne države, što je dovelo do rata, masovnih žrtava i velikih razaranja. U želji da stvori etnički čiste i uvećane teritorije, „zločinačko udruženje“ je planski i masovno ubijalo, proganjalo pripadnike nesrpskih nacionalnosti, a pripisan mu je i genocid.

Međutim, kako Slobodana Miloševića optužiti za izazivanje rata kada je svakim svojim postupkom i zalaganjem on bio za mir? Kako suditi za ratne zločine onome ko je prihvatio sve mirovne planove i inicijative i čije je učešće na mirovnim konferencijama, s najviših mjesta svjetske politike, javno predstavljano kao presudno i mirotvoračko?

Odluka odbrane je bila da prikaže pravu sliku, da kaže punu istinu i time razobliči planove druge strane.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slobodan Milošević , Haški tribunal , Raspad Jugoslavije
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Vukotić media; 2021; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 328 str.; 978-86-81510-38-4;