knjizara.com
Mač, štit i melem
eseji i kritike

Žarko Trebješanin (autor)

Mač, štit i melem
rasprodato

Mač, štit i melem spada u one neophodne i nezaobilazne knjige za svakoga kome humor i satira predstavljaju više od zabave i razonode. Poznavalac savremene satire, ali i autor najvažnijih leksikona i rečnika iz sfera psihologije i psihoanalize na srpskom jeziku, profesor Žarko Trebješanin, ovoga puta, u formi psihosocijalnog ogleda, vodi svog čitaoca na zanimljivo, lako i lepršavo putovanje kroz pojmove iz oblasti humora i satire.
Brojne lucidne i duhovite opaske, opservacije i citatati čine ovu knjigu i svojevrsnom antologijom kada je srpska satira u pitanju.
U pr

vom delu knjige, pored ostalog, čitalac saznaje zašto je smeh danas toliko potreban, kako izgleda aforizam u vremenu bede i beznađa, može li humor biti odbrana i lek, da li je rat naličje srpskog karaktera, kako se manifestuje satira u tranziciji, kao i o tipologiji i funkciji vica. Drugi deo knjige čine minuciozne analize dela najvažnijih autora i knjiga književne satire i aforstike, čak i karikature - od rodonačelnika žanra Domanovića, do savremenih autora na čelu sa Aleksandrom Baljkom i karikaturistom Predragom Koraksićem Koraksom.


“Humor je jedini odnos prema životu koji nam omogućava da volimo ljude i trpimo sebe same, ne zatvarajući oči pred svojim grešnim slabostima i neodoljivom sklonošću da jedni druge ujedamo.“ Sreten Marić


“Naša najbolja satira nastala je u ružnim vremenima,
a za savremenu dolaze bolji dani. “
Aleksandar Baljak


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Agora; 2009; Tvrd povez; ćirilica; 18 cm; 176 str.; 978-86-6053-010-5;