knjizara.com
MI6 - istorija Tajne obaveštajne službe 1909-1949.

Kit Džefri (autor)

MI6 -  istorija Tajne obaveštajne službe 1909-1949.
rasprodato

Profesor Kit Džefri je prvi istoričar koji je dobio slobodan pristup arhivama britanske službe, tako da ćete iz ove knjige saznati da li je MI6 bio umešan u ubistvo Raspućina 1916. godine, da li je operacija "Embarrass" bila sramota za službu i u kojoj zemlji je Tito tražio azil 1948. godine.
Na predlog mog prethodnika Džona Skarleta (John Scarlett) SIS je odlučio da, uoči naše stogodišnjice, odobri pisanje nezavisne i stručne knjige o prvih četrdeset godina istorije Službe. Cilj je bio da se što široj publici, a bez štete po nacionalnu bezbednost, omogući uvid u SIS, tako što bi bio objašnjen naš nastanak, kao i uloga u ovom surovom vremenu. Ovo je prvi put da smo

nekom naučniku izvan Službe dozvolili tako širok pristup našim arhivama. Ministar spoljnih poslova je odobrio taj plan. (...) Zahvalan sam Kitu Džefriju što je prihvatio posao pisanja naše istorije, kao i Kraljevskom univerzitetu u Belfastu koji ga je oslobodio drugih obaveza. Ovo je fascinantno štivo i zato vam ga preporučujem. (Džon Sojers, šef Tajne obaveštajne službe)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Obaveštajne službe , Velika Britanija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Albion books; 3. izdanje, 2021; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 765 str.; 978-86-89237-26-9;