knjizara.com
MAPLE 2018 matematika, vizuelizacija, modeliranje, simulacija

Duško Letić (autor)

MAPLE 2018 matematika, vizuelizacija, modeliranje, simulacija
1430 din
U korpu

Knjiga je plod višegodišnjeg iskustva autora stečenih najpre u predavanjima koja se održavaju redovno ili periodično studentima tehničkih fakulteta. Pored toga, nezaobilazna su iskustva dobijena na osnovu studioznih konsultacija sa stručnjacima iz ovih oblasti.
Koristi se u prvom redu kao podrška nastavi iz predmeta: Matematika, Računarsko projektovanje, Operaciona istraživanja, Računarska grafika i Softverski alati u operacionim istraživanjma.
S obzirom da su dati odabrani primeri iz matematike, prirodnih i tehničkih nauka može da se koristi i kao pomoćni udžbenik za inženjerske kurseve, izradu seminarskih, diplomskih, master ili doktorskih radova. Maple pripada gr

upi opštih matematičkih programskih paketa. Iz tih razloga i njegova potpuna prezentacija u jednoj knjizi je praktično nemoguća.
Ovde se izlažu osnove potencijala programa, proširenja i specifičnosti koje su najviše uslovljene programom univerzitetskih studija. Studenti će, svakako, uz odgovarajuća klasična znanja iz algebre i vektorske analize i drugih oblasti matematike i posle ovladavanja veštinama Maple procesiranja, sami moći da eksperimentišu i napreduju na tom polju.
Umesto dugačkih deskriptivnih uvoda ili matematičkih dokaza, težilo se pragmatičnom pristupu, kako bi se korisniku jasno i brzo predstavile metode Maple-a.
Knjiga obuhvata nekoliko njegovih verzija, a završava najnovijom ver. 2018.
Redosled pojedinih poglavlja omogućuje postepeno prihvatanje matematike kako se ona tretira kompjuterskim metodama, pre svega, oslanjajući se na referencu [26]. Svako poglavlje obrađuje se odabranim egzaktnim primerima iz matematike, prirodnih i tehničkih nauka, bez posebnih dokaza svojstvenoj "čistoj" matematici.
Mnogi primeri su izabrani iz domaćih ili stranih referenci sistematizovanih na kraju predmetnog poglavlja. Knjiga je sistematizovana u jedanaest poglavlja Generalno, svi modeli koji su prezentovani u knjizi mogu se naći u elektronskoj formi u Maple-ovim formatima zapisa.
Zahvaljujem se svima onima koji su pojedine delove knjige pregledali i dali sugestije za poboljšanja u različitim fazama njenog nastajanja. Posebnu zahvalnost dugujem recenzentu knjige prof. dr Ivani Berković, sa Univerzitet u Novom Sadu, Tehničkog fakultet ""Mihajlo Pupin"" u Zrenjanin. Autor se, takođe, zahvaljuje i Mr Srđanu Šereru prof. engleskog jezika - lektoru na korisnim sugestijama pri ukupnoj redakciji ovog udžbenika.


Ostali naslovi iz oblasti: Programiranje

Izdavač: Kompjuter biblioteka; 2018; Broširani povez; latinica; 24 cm; 374 str.; 978-86-7310-533-8;