knjizara.com
Namenski grafički jezici za modelovanje u robotici
metodologija razvoja softverskih alata i proizvodnje softvera u robotici

Verislav Đukić (autor)

Namenski grafički jezici za modelovanje u robotici
2000 din
U korpu

U knjizi „Namenski grafički jezici za modelovanje u robotici“ opisani su aktuelni teorijski i praktični problemi u softverskom inženjerstvu, koji se odnose na razvoj metodologija i alata za proizvodnju softvera. Problemi i rešenja su ilustrovani na primerima srednje složenosti u robotici i automatici. Stvaranje novih namenskih robota za primenu u specifičnim oblastima je interdisciplinarni posao koji zahteva stručnjake različitih profila iz mašinstva, elektronike, robotike, automatike, softvera i oblasti primene robota. Kako organiz

ovati jedan takav tim da postane funkcionalan, da razume zadatak, da postavi tačan i dostižan cilj i kako na svakom koraku biti siguran u ispravan tok posla? Intuitivno, posao ćemo brže uraditi ako imamo dobre alate i znamo da ih koristimo. Šta nam garantuje da alati koje imamo mogu da se primene na rešavanje problema? Možda će tek na kraju posla alatu nedostajati deo za „završnu obradu“, zbog čega nećemo dobiti upotrebljiv krajnji proizvod.
Knjiga na jednom mestu opisuje probleme iz mehanike, elektronike, automatike, softvera i matematičke lingvistike, a sve u formi interesantnih poslova na razvoju i proizvodnji robota. Iskustva koja su prikazana u knjizi primenljiva su na različite oblasti nezavisno od robotike. Ona softverskim inženjerima daju odgovor na dilemu šta je razvoj, a šta proizvodnja softvera. Ekspertima iz različitih nauka ova knjiga nudi rešenje kako jezik svog kružoka, ili jezik svoje struke, mogu da formalizuju i prevedu u upotrebljivo i izvršivo ekspertsko znanje za potrebe robotizacije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Robotika
Ostali naslovi iz oblasti: Programiranje

Izdavač: Mikro knjiga; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 380 str.; 978-86-7555-473-8;