knjizara.com
Ljubav u filozofiji
od antike do novog doba

Katarina Majerhold (autor)

Ljubav u filozofiji
990 din
U korpu

Mnogo je pitanja jer je ljubav nešto što ne možemo da opišemo i rešimo u nekoliko rečenica i čovečanstvo još od početka svog postojanja pokušava da "razume" ljubav - taj najžilaviji, najživlji, najinspirativniji, najstvaralačkiji, najslobodniji a ponekad i okrutan proces.
Autorka nudi hronološki i tematski pregled pristupa ljubavi i njoj srodnih koncepata od antike kroz filozofiju, psihologiju, teologiju, medicinu, biologiju... i dovodi nas sve do razumevanja novog veka. Pri tome, kao

najpoznatije i najistrajnije koncepte ljubavi koji i danas utiču na naše intimne veze ističe: mitologiju (Aristofan); kosmologiju (Empedokle); filozofiju (Platon, Aristotel); teologiju (Agape, Karitas); umetnost (dvorska ljubav, trubaduri); biologiju-filozofiju (Ruso); psihoanalizu (Frojd i trnasferna ljubav) i filozofiju i umetnost (Nusbaum).
Knjiga želi da predstavljanjem navedenih koncepata široj javnosti pokaže da su pomenuti koncepti oni koje ljudi obnavljaju u svojim intimnim odnosima, iako ih tačno ne poznaju i toga nisu ni svesni - pošto je čovek jedino biće na planeti koje ima potrebu da se konceptualizuje. Možda će im poznavanje ovih kocepata omogućiti i bolje razumevanje sopstvenih pretpostavki o tome šta je za njih same ljubav i šta žele da u svom ljubavnom odnosu imaju, da žive, a pre svega da li možda sopstveni partnerski odnos žele da pretvore u vezu koja će funkcionisati i donositi više harmonije, sreće, mira i ispunjenosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija filozofije , Ljubav
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Psihopolis institut; 2012; Broširani povez; latinica; 21 cm; 238 str.; 978-86-86653-53-6;