knjizara.com
Kosovo i Metohija - zadužbine i darovi
zbirke Narodnog muzeja u Beogradu

Bojan Popović (autor)

Kosovo i Metohija - zadužbine i darovi
1980 din
U korpu

Predstavljajući primere izuzetno vrednog ikonopisa, umetničkog i zanatskog rada srednjovekovnih stvaralaca izložba Kosovo i Metohija. Zadužbine i darovi prilika je da se prisetimo nasleđa oblasti koja je dugo vremena bila generator društvenog napretka naših prostora. Posetioci Galerije fresaka u prilici su da se upoznaju sa živopisom naših srednjovekovnih manastira koji su kao jedinstveni primerci kulturno-istorijskog nasleđa 2004. godine uvršteni na Uneskovu listu svetske baštine. Uz pomoć jedinstvenog kulturnog blaga koje Narodni muzej u svojim zbirkama čuva, izložba predstavlja duhovna načela i estetske kriterijume srpske srednjovekovne države i umetnosti. Kopijama fresaka

, ikonama i kamenom plastikom iz manastira Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška osvetljava se višeslojnost napredne društvene sredine u kojoj su ponikli.
Pored izuzetnih primeraka monumentalne srednjovekovne umetnosti u okviru izložbe predstavljena su i originalna arheološka svedočanstva zahvaljujući kojima se može sagledati šira istorijska slika. Upoznajući se sa rezultatima arheoloških istraživanja Čečena, Novog brda, Svetih arhanđela, Crkve Svetog Nikole u Prizrenu, Pećke patrijaršije ili Dečana saznaćemo kako je tokom srednjovekovne epohe izgledao svakodnevni život u nestalim gradovima, palatama i hramovima. Predstavljajući najreprezentativnije zanatske rukotvorine grnčarskih, staklarskih, kamenorezačkih ili zlatarskih radionica sagledaćemo kako svetovne, tako i duhovne nazore života rezidencijalnih, upravnih, privrednih, trgovačkih, crkvenih i kulturnih centara.
Srednjovekovne zadužbine su u trenutku nastanka bile izraz vere i zahvalnosti, a za nas danas one su darovi koji pripovedaju o vladarima, duhovnosti, istorijskim epohama. Zahvaljujući postavci autora mr Bojana Popovića i katalogu čiji su autori kustosi Odeljenja za srednji vek Narodnog muzeja u Beogradu: mr Bojan Popović, dr Dubravka Preradović, Nataša Cerović i Branka Ivanić imamo izuzetnu priliku da se tokom posete Galeriji fresaka podsetimo neprolaznih vrednosti i izuzetnih pojedinaca.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovo i Metohija , Crkveno slikarstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Narodni muzej; 2013; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 145 str.; 978-86-7269-141-2;