knjizara.com
Književnost i novinarstvo u (post)realizmu

Tatjana Jovićević (autor)

Književnost i novinarstvo u (post)realizmu
1210 din
U korpu

Knjiga se sastoji od više povezanih studija koje se, u kontekstu pitanjâ o interferenciji poljâ književnosti i različitih drugih delatnosti ili disciplina, bave pitanjima objavljivanja književnih dela u periodici, tj. novinama/časopisom kao faktorom oblikovanja i medijem prenošenja književnog teksta.
Iako je u uvodnoj reči skiciran ovaj aspekt književnog života i kulturne politike počev od pokretanja prvih dugotrajnijih srpskih novina početkom 19. veka, posebne studije se odnose na fenomene u njegovoj poslednjoj četvrtini i prvim godinama narednog stoleća, vremenu dominacije realističke poetike i književnih pojava koje su pratile njenu dezintegraciju.
U prva dva pog

lavlja razmatraju se „žurnalistički opusi“ Pere Todorovića i Radoja Domanovića, vlasnika i urednika „autorskih“ periodika (Malih novina, odnosno Stradije), čije su stranice u najvećoj meri sami ispunjavali. Bez obzira da li smatramo da se bave suprotstavljenim ili komplementarnim fenomenima – budući da je Todorovićev romansijerski opus nastao u okviru njegovih novina i umnogome bio diktiran zahtevima tog specifičnog konteksta, dok Domanović sopstveni časopis pokreće kao već ugledan pripovedač, stupajući time (i) u osoben dijalog sa sopstvenim, uglavnom zaokruženim pripovedačkim opusom – obe studije analiziraju pitanja alegorije, odnosa fikcionalnog i referencijalnog sloja teksta, njegovog satiričnog/pamfletističkog karaktera, interpretativno i teorijski zadirući u problem paraliterature.
Treće poglavlje razmatra izvesne žanrovske osobenosti vezane za objavljivanje književnog teksta u periodici, bilo da je reč o poređenju „novinskog“ i zasebnog izdanja romana (Todorović i Matavulj) ili o tematskom profilisanju pripovetke zavisnom od posebnog karaktera časopisa (Veselinović, Domanović i Matavulj u Policijskom glasniku).
Četvrto i poslednje poglavlje u potpunosti je posvećeno posebnoj grupi periodika za decu, te vrsti i statusu književnih priloga u njima, a najobimnija od tri studije u ovom segmentu knjige posvećena je Tolstojevim pričama objavljivanim u ovoj vrsti časopisa.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Novinarstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Institut za književnost i umetnost; 2013; Broširani povez; ćirilica; 19 cm; 212 str.; 978-86-7095-192-1;