knjizara.com
U epicentru : doživljaji jednog reportera sa putovanja po Balkanskom poluostrvu : (1982-1991)

Željko Marković (autor)

U epicentru : doživljaji jednog reportera sa putovanja po Balkanskom poluostrvu : (1982-1991)
810 din
Stara cena: 900 din
U korpu

U knjizi se nalaze Markovićeve reportaže, putopisi i drugi tekstovi koji su objavljeni u novosadskom „Dnevniku”, „Glasu Omladine” , „Stavu” i drugim jugoslovenkim listovima u periodu od 1982. do 1991. godine.
„U mnogim svojim reportažama nastojao sam da budem učesnik, pa sam se tako 1985. godine simbolično spuštao sa speleolozima u jednu od najdubljih jama u Evropi iznad Žabljaka. Pokrivao sam za novosadski ’Dnevnik’ tokom osamdesetih godina značajne događaje u regionu, bio sam često u epicentru, a sa mnom su mnogo puta bili i fotoreporteri ’Dnevnika’”, rekao je UNS-u Marković.
On objašnjava da „kolegama ovom

knjigom, u kojoj su i njihove do sada neobjavljene fotografije, čini omaž i izražava zahvalnost jer su i oni aktivni učesnici u pričama od kojih mnoge nisu ispričane u novinama”.
„U ovoj knjizi tekstovi iz novina poslužili su mi kao dnevnik putovanja. To je period mojih neprekidnih i strasnih reporterskih skitanja od Triglava do Prokletija i rad na najrazličitijim rubrikama u čijem središtu su skoro uvek obični ljudi, poput Janeza Tavčara, koji je u slovenačkom Rudniku urana ’Žirovski vrh’ pakovao uranovu žutu pogaču, pa do ’ekscentrika’ Murata Mrndžića iz nedođije u planinama iznad Konjica, koji je namerno ćutao trideset godina”, kaže kolega Marković.
Željko Marković dobitnik je Godišnje nagrade UNS-a „Laza Kostić" za reportažu 2010. godine i Specijalne nagrade „Žika M. Jovanović" za publicistiku 2014. godine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Novinarstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2017; Broširani povez; latinica; 20 cm; 477 str.; 978-86-515-1212-7;