knjizara.com
Kad zatvorim oči

Edni Silvestre (autor)

Kad zatvorim oči
rasprodato

Dva dečaka pronalaze kraj jezera mrtvo unakaženo telo lepe žene, u malom gradu u regiji nekadašnjih plantaža kafe, nedaleko od Rio de Žaneira. Preplašeni dvanaestogodišnjaci, Eduardo i Paulo, odlaze u policiju, gde se prema njima ophode kao da su osumnjičeni. Ubrzo bivaju pušteni na slobodu, a žrtvin muž, slabašni muškarac, sâm priznaje zločin.
Surovo ubistvo, ravnodušnost policije i nelogičnost zvaničnog objašnjenja zločina bude radoznalost dečaka. Oni započinju sopstvenu istragu, u kojoj im se pridružuje i tajanstveni starac, bivši politički zatvorenik iz doba Vargasove diktature. Od njega dobijaju pouku k

ojom će započeti čitav niz burnih dešavanja: „U ovoj zemlji ništa nije onako kako izgleda”.
Ubrzo shvataju da je ubijena žena imala neobičnu vezu s najvažnijim ljudima u gradu, kao i sumnjivu prošlost, punu kontradiktornosti. Paulova i Eduardova istraga otkriće i perverznu sliku društva u kome se mešaju seksualno nasilje, rasizam, korupcija i zakulisne političke veze. Za dečake će to biti jeziv put sazrevanja.U svom prvom romanu, Ednej Silvestre stvara napet i potresan zaplet, pun aluzija na jedan od prelomnih trenutaka u politici i kulturi Brazila i celog sveta. Kad zatvorim oči vrtoglavo je štivo koje objedinjuje odlike veoma različitih žanrova, kao što su detektivski, istorijski roman i roman o vaspitanju, uvek zadirući u srž.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Portugalska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Evro Book; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 247 str.; 978-86-505-1851-9;