knjizara.com
Kad Marina Abramović umre
biografija

Džejms Vestkot (autor)

Kad Marina Abramović umre
3300 din
U korpu

Knjiga počinje testamentom u kome je umetnica osmislila neobičan performans nakon svoje smrti. Tri kovčega, ali se ne zna se u kome je njeno telo, tri sahrane u tri grada u kojima je najduže živela: NJujork, Amsterdam, Beograd. Prijatelji i poštovaoci ne nose crninu na sahrani, a tu je i velika torta sa njenim likom od marcipana koja se poslužuje na sahrani.
U četvorogodišnjem istraživanju autor ove knjige DŽejms Vestkot prati tri najvažnija perioda u životu Marine Abramović. Prvi je beogradski period kada je još daleke 1975. u SKC-u započela svoju umetničku i životnu avanturu čuvenim performansom Ritam 5, plamteća zvezda. Drugi period je per

iod njenog asketskog života u Amsterdamu i rad sa poznatim nemačkim umetnikom i njenim životnim saputnikom Ulajem i njihov rastanak nakon performansa LJubavnici, hodanje po kineskom zidu (1988). Treći period predstavlja njen život zvezde u NJujorku od 2005. godine koji prate poznati performansi, pozorišna predstava sa Bobom Vilsonom itd.Svojim čuvenim performansom u kojima je ispitivala granice fizičke i mentalne izdrživljosti, Marina Abramović je izazvala veliku pažnju svetske umetničke javnosti. Ovim performansom je ušla u sam vrh najatraktivnijih živih umetnika u svetu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Performans
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Narodna biblioteka Srbije; 2013; Broširani povez; latinica; 29 cm; 334 str.; 978-86-481-0074-0;