knjizara.com
Istorija Osmanskog carstva (mek povez)

Rober Mantran (autor)

Istorija Osmanskog carstva (mek povez)
2992 din
Stara cena: 3520 din
U korpu

Istorija Osmanskog carstva kapitalno je delo francuskog istoričara Robera Mantrana i njegovih saradnika. Na istraživački nov i inspirativan način autori obrađuju stare teme iz istorije Turske carevine. Značajan prostor posvećen je počecima osmanlija, uspostavljanju države i njenom širenju. Pregled istorije balkanskih i arapskih provincija pod osmanskom vlašću, a potom i period sumraka Carstva kada ono postaje „bolesnik na Bosforu“, prikazan je provokativno i veoma zanimljivo. Osmansko carstvo je nestalo, ali je zadržalo svoje mesto u istoriji starog kontinenta gde je vekovima predstavljalo prvu silu. Zato se istorija

Evrope mora sagledavati iz perspektive veza sa ovom moćnom Carevinom.

Prvi put izdato na srpskom pre dve cenije, ovo delo, koje nije izgubilo ni na naučnoj vrednosti, ni na aktuelnosti, sada je obogaćeno posebnim pogovorom. Ono, kako je istakla prof. dr Anđelka Mitrović, "u isti mah komunicira sa stručnom javnošću i širom čitalačkom publikom."Ovo delo nam otkriva jedan svet koji slabo poznajemo, svet koji je često bio pogrešno predstavljan i optuživan za zločine i sramna dela. Značajan prostor posvećen je počecima Osmanlija, uspostavljanju države i njenom širenju. Pregled istorije balkanskih i arapskih provincija pod osmanskom vlašću, a potom i period sumraka carstva kada ono postaje ?bolesnik na Bosforu?, prikazan je provokativno i veoma zanimljivo. Osmansko carstvo je nestalo, ali je zadržalo svoje mesto u istoriji starog sveta gde je vekovima predstavljalo prvu silu. Zato istorija Evrope ne može biti kompletna ukoliko se Osmansko carstvo iz nje izostavi.
Rober Mantran je profesor na Univerzitetu u Provansi i saradnik Instituta za istočnjačke jezike i civilizacije. Dugo godina je bio predsednik Udruženja za preosmanske i osmanske studije. Svojim obimnim i kompleksnim delom postavio je mnoštvo pitanja savremenoj istoriografiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Osmansko carstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2. izdanje, 2022; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 980 str.; 978-86-7102-660-4;