Istorija Osmanskog carstva

Rober Mantran (autor)

Istorija Osmanskog carstva

rasprodato

Ovo delo nam otkriva jedan svet koji slabo poznajemo, svet koji je često pogrešno predstavljen i optuživan za zločine i sramna dela. Značajan prostor je posvećen počecima Osmanlija, uspostavljanju države i njenom širenju. Pregled istorije balkanskih i arapskih provincija pod osmanskom vlašću, a potom i period sumraka carstva kada ono postaje "bolesnik na Bosforu", prikazan je provokativno i veoma zanimljivo. Osmansko carstvo je nestalo, ali je zadržalo svoje mesto u istoriji starog sveta gde je vekovima predstavljalo prvu silu. Zato istorija Evrope ne može biti kompletna ukoliko se Omansko carstvo iz nje izostavi.

Ovo delo nam otkriva jedan svet koji slabo poznajemo, svet koji je često bio pogrešno predstavljan i optuživan za zločine i sramna dela. Značajan prostor posvećen je počecima Osmanlija, uspostavljanju države i njenom širenju. Pregled istorije balkanskih i arapskih provincija pod osmanskom vlašću, a potom i period sumraka carstva kada ono postaje ?bolesnik na Bosforu?, prikazan je provokativno i veoma zanimljivo. Osmansko carstvo je nestalo, ali je zadržalo svoje mesto u istoriji starog sveta gde je vekovima predstavljalo prvu silu. Zato istorija Evrope ne može biti kompletna ukoliko se Osmansko carstvo iz nje izostavi.
Rober Mantran je profesor na Univerzitetu u Provansi i saradnik Instituta za istočnjačke jezike i civilizacije. Dugo godina je bio predsednik Udruženja za preosmanske i osmanske studije. Svojim obimnim i kompleksnim delom postavio je mnoštvo pitanja savremenoj istoriografiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Osmansko carstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2002; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm.; 980 str.; 86-7102-054-1;