knjizara.com
Istočno-zapadna sofra
mali kulturno-istorijski i kulinarski leksikon

Olga Zirojević (autor)

Istočno-zapadna sofra
792 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Olga Zirojević, istraživač-istoričar-osmanista, nudi ove male istorijske studije o iću i piću, začinima, slatkom i slanom, bilju ukrasnom, lekovitom (često u isti mah i otrovnom), industrijskom i još ponečem. Tragala je za njihovim poreklom, pažljivo iščitavajući iz njihovih imena itinerere zapletenih puteva kojima su, putujući dugo, ovi "stranci" stizali do naših krajeva, menjajući i obogaćujući ne samo jelovnik već i jezik, utičući tako na naše navike i običaje. Velika akribija, poznav

anje nekoliko jezika na kojima je šarolika i veoma obimna literatura pisana, ali i živa radoznalost i istraživačka strast da se naoko nevažnom i marginalnom da pravo mesto i značaj koji zaslužuju – doneli su kao plod ovu knjigu. Tako autorka postavlja pred čitaoca sofru, zastrtu bez-platnom, i na nju iznosi redom razne delicije Istoka i Zapada, i njihove povesti nepoznate ili zaboravljene, koje su tu, u našoj svakodnevici, kao dokaz isprepletanosti sveta i zamršenosti kulturnih različitosti i bliskosti.
Milan Ristović

Tekstovi iz ove knjige nastajali su tokom više od dve decenije i objavljivani su na stranicama nedeljnih publikacija i periodike.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ishrana , Kuvarski recepti
Ostali naslovi iz oblasti: Antropologija

Izdavač: Geopoetika; 2. izdanje, 2019; Broširani povez; latinica; 20 cm; 239 str.; 978-86-6145-290-1;