Ideologija filmske slike

Nemanja Zvijer (autor)

Ideologija filmske slike

1021 din

U korpu

Knjiga se bavi analizom partizanskih ratnih spektakala, i to onih koji su ekranizovali tzv. neprijateljske ofanzive. U prvom delu knjige izložen je teorijski okvir u kome je razmatran odnos između filma i ideologije. Drugi deo se bavi društveno-istorijskim kontekstom u kom su nastali analizirani filmovi. U trećem i najvećem delu knjige kroz analizu sedam filmovanih ofanziva pokazana je apologija jugoslovenskog socijalizma kroz filmsko osmišljavanje osnovnih ideoloških aspekata. Analizirani su i načini filmskog predstavljanja i nametanja hegemonih vrednosnih obrazaca koje je negovao jugoslovenski socijalistički sistem.

Sami filmovi su, takođe, posmatrani iz perspektive njihove funkcije u zemlji (društveno-integrativna uloga) i u inostranstvu (marketinška funkcija filma). Analiza najmarkantnijih primera jugoslovenskog ratnog spektakla uzeta je kao primer za objašnjavanje jedne šire pojave – vizuelne ideologizacije i načina na koje slika, u ovom slučaju filmska, može biti upotrebljena u ideološko-političkoj sferi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Ideologija
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2012; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 172 str.; 978-86-86563-92-7;