Gvozdeno doba

Džon Majkl Kuci (autor)

Gvozdeno doba

rasprodato

Gvozdeno doba, pisano u periodu rasnih nemira i vanrednog stanja u Južnoafričkoj Republici, jedino je Kucijevo delo koje neposredno govori o istorijskim događajima. Pripala mu je nagrada «Knjiga godine» britanskog lista Sunday Express 1990. i nagrada katalonskih izdavača Premi Llibreter 2003.
Da li je u zlim vremenima dovoljno biti dobar čovek? Elizabet Karen, profesorka antičke književnosti, zna šta su Hesiod i Ovidije pevali o gvozdenom dobu, ali tek pod starost dobija priliku da iskusi policijski teror u vlastitoj zemlji. Radio i TV o tome ne govore ništa, ali naselja oko Kejptauna su u plamenu, a u nerede je umešan i Beki, sin njene kućne pomoćnice.

O tragičnim događajima koji slede, ona govori u pismu ćerci koja se odrekla svoje domovine i emigrirala u Ameriku. Jedini družbenik joj je Verkejl, klošar koga zatiče u svojoj bašti istog dana kad sazna da je neizlečivo bolesna. Verkejl je njen anđeo smrti, parodični Vergilije koji je vodi u podzemni svet, ćutljivi svedok njenih pokušaja da se iskupi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Afričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Paideia; 2009; Broširani povez; latinica; 21 cm; 151 str.; 978-86-7448-473-9;