knjizara.com
Geopolitika savremene Ukrajine

Goran Nikolić, Dragan Petrović (autor)

Geopolitika savremene Ukrajine
550 din
U korpu

Geopolitika savremene Ukrajine, je naučna monografija ra-đena u skladu sa makro naučno-istraživačkim projektom Institutaza međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, «Srbija i savre-meni svet: perspektive i putevi učvršćivanja spoljnopolitičkog,bezbednosnog i spoljnoekonomskog položaja u međunarodnoj zajed-nici», finansiranog na osnovu plana osnovnih istraživanja Mi-nistarstva za nauku i ekologiju Republike Srbije u periodu 2006-2010.
Ukrajina je jedna od najvažnijih zemalja na postsovjetskomprostoru koja je još od ranog Srednjeg veka kolevka ruske držav-nosti – Kijevska Rusija, i vekovima pripadala, kao i Belorusija,ruskom nacionalnom biću i njenoj istoriji. Istina, viševekovnao

dvojenost ovih zapadnih ruskih zemalja od zajedničke države saVelikorusijom krajem Srednjeg i početkom Novog veka, uslovilo jestvaranje određenih nacionalno-kulturnih specifičnosti koji sunajzad tokom HH veka, u SSSR promovisani u zasebne naciona-litete, ali i dalje u zajedničkoj državi sa Rusima. Ove specifič-nosti su nejednako raspoređene po ukrajinskim regionima, tako dai danas oni na istoku imaju i snažnu prorusku identifikaciju,dok idući sve više na zapad od Dnjepra i severnije od Crnog mora,ukrajinski identitet postaje jači. Uz to jugoistok zemlje je pri-vredno razvijeniji, naročito industrija, energetika i tercijalnisektor, dok pretežno poljoprivredni severozapad i pored vrhunskirazvijenog i intenzivnog primarnog sektora, trpi i agrarnu prena-seljenost. Sve do raspada SSSR, tačnije njegove transformacije uZajednicu nezavisnih država početkom 1992. godine, Ukrajina jekroz istoriju isključivo posmatrana kao deo, makar šireg, ruskogetničko-civilizacijskog stabla.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Geopolitika , Ukrajina
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Institut za međunarodnu politiku i privredu; 2009; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 276 str.; 978-86-7067-123-2;