knjizara.com
Geopolitika Zakavkazja

Dragomir Anđelković, Goran Nikolić, Dragan Petrović (autor)

Geopolitika Zakavkazja
rasprodato

Geopolitika Zakavkazja predstavlja naučnu monografiju rađenu uskladu sa makro naučno-istraživačkim projektom Instituta za međuna-rodnu politiku i privredu u Beogradu: „Srbija i savremeni svet: per-spektive i putevi učvršćivanja spoljnopolitičkog, bezbednosnog i spolj-noekonomskog položaja u međunarodnoj zajednici“, finansiranog na os-novu plana osnovnih istraživanja Ministarstva za nauku i ekologijuRepublike Srbije za period 2006-2010.
Zakavkazje obuhvata deo postsovjetskog prostora koji se nalazi južnood planine Kavkaz, sa oko 185 000 km? (što čini svega 0,80% nekadašnjegSSSR-a). To područje nije posebno bogato prirodnim resursima, niti jeprivredno razvijeno. Međutim, ima izuzetno

značajan geopolitički polo-žaj, pošto predstavlja svojevrsnu raskrsnicu Bliskog i Srednje Istoka,Srednje Azije i južne Rusije, odnosno predstavlja predvorje oblastibogatih naftom i gasom. Uz to, na čitavom postsovjetskom prostoru, bašje na području Zakavkazja locirano najviše konfliktnih čvorišta ispornih teritorija. Nažalost, od kraja osamdesetih godina HH veka donajnovijeg kratkotrajnog ali žestokog sukoba u avgustu 2008. godine (ukoji se umešala i Rusija), tu su povremeno izbijali ratovi, vođeni su du-gotrajni sukobi niskog intenziteta, odnosno dolazilo je do pogroma nadcivilnim stanovništvom i masovnog etničkog čišćenja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Geopolitika , Spoljna politika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Institut za međunarodnu politiku i privredu; 2010; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 393 str.; 978-86-7067-128-7;