knjizara.com
Fotelja na Seni
Četiri veka francuske istorije

Amin Maluf (autor)

Fotelja na Seni
rasprodato

Naciju ne čini to što ljudi govore istim jezikom ili pripadaju istoj etničkoj grupi, nego to što su zajedno uradili velike stvari u prošlosti i što žele da urade još mnoge druge u budućnosti. Ernest Renan
Amin Maluf u ovom delu putuje kroz istoriju svoje usvojene domovine iz 29. fotelje Francuske akademije, koju zauzima od 2011. godine. Pripovedajući nam o osamnaestorici koji su se smenjivali na njegovom mestu još od vladavine Luja XIII i kardinala Rišeljea, autor ne samo što ispisuje taj „delimično izmišljen rodoslov“ nego i slika burna vremena u kojima su oni živeli: dvorske intrige, sukobe ideja, revolucije, ratove. Prvi „besmrtnik“ ut

opio se u Seni, pretposlednji je počinio samoubistvo u svom stanu s pogledom na Senu, a sama Akademija blista na obali Sene.

Maluf nam veštim perom dočarava čudesne prizore iz života akademikâ, nekih zaboravljenih poput Kajave, koji u svoj prsten beše ugradio jedan Molijerov zub, ili čuvenih kao što je Volter i njegov doček u Parizu po povratku iz izgnanstva – sočne anegdote, potresne sudbine, burleskne pustolovine, pikantni citati, komične pesmice, prefinjeni humor, sve se ujedinilo da pruži zadovoljstvo čitanja.

Iz fotelje na Seni, u vreme Luja XV sedišta najveće državne moći posle kraljeve, Maluf sa toplinom udahnjuje život znamenitim „precima“, tim lučonošama svojih vekova čija se dela susreću u zajedničkoj borbi za bolje čovečanstvo, i podseća na svetle trenutke prošlosti Francuske, koja u neprestanim previranjima i preobražajima ne gubi svoju veličinu, duh i sjaj.
V. C.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Francuska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2. izdanje, 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 278 str.; 978-86-521-2428-2;