knjizara.com
Ubilački identiteti

Amin Maluf (autor)

Ubilački identiteti
594 din
Stara cena: 699 din
U korpu

Nasilje i potreba za pripadanjem
„Amin Maluf jednostavno postavlja normu onoga što se očekuje od civilizacije u trećem milenijumu.“ Le Monde
Otkako sam napustio Liban da bih se nastanio u Francuskoj, koliko li su me samo puta pitali, sa najboljim namerama na svetu, osećam li se „više Francuz“ ili „više Libanac“. Vazda odgovaram isto: „I jedno i drugo!“ Ne iz kakve brige za jednakost ili pravičnost, već zato što bih lagao odgovorivši drugačije. Ono što čini da sam ja ja, a ne neko drugi, jeste to što sam time na razmeđu dve zemlje, dva ili tri jezika, nekoliko kulturnih tradicija. Upravo to definiše moj identitet.

Polazeći od bezazlenog p

itanja koje mu često postavljaju, francuski akademik Amin Maluf istražuje pojam identiteta, strasti koje identitet budi i smrtonosne posledice. Zašto je toliko teško da prihvatimo sve naše pripadnosti? Zašto samopotvrđivanje mora biti tako često praćeno negiranjem drugog ili drugačijeg? Hoće li u našem društvu uvek biti nasilja, samo zato što nemamo svi istu veru, boju kože ili izvornu kulturu? Hoće li postojati zakon prirode ili zakon istorije koji će osuditi ljude koji se međusobno ubijaju u ime svog identiteta?

Ubilački identiteti, knjiga mudrosti i lucidnosti, zabrinutosti ali i nade, pokazuje nam kako se identitet s vremenom menja i može da modifikuje ponašanje. Poziva nas na izgradnju novog humanizma koji u isto vreme odbija planetarnu uniformisanost i povlačenje u „plemena“.

„Malufovi Ubilački identiteti su poslednji pokušaj da se objasni sklonost civilizovanih naroda da iznova i iznova učestvuju u masakriranju svojih komšija, praksi poznatoj kao genocid, rasni sukobi, etničko čišćenje ili, jednostavno, masovna ubistva.“ Kirkus Review

„Važan doprinos savremenoj literaturi o različitosti, nacionalizmu, rasi i međunarodnoj politici.“ Publishers Weekly

„Glas koji ne možemo sebi priuštiti da ignorišemo.“ The Guardian

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Identitet , Politički identitet , Etika , Nacionalni identitet
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Laguna; 2016; Broširani povez; latinica; 21 cm; 204 str.; 978-86-521-2164-9;