knjizara.com
Filozof i vojskovođa

Anabel Lajon (autor)

Filozof i vojskovođa
rasprodato

Na putu ka ostvaranju davnašnjeg sna – upravljanju Platonovom Akademijom u Atini – Aristotel je prinuđen da se povinuje volji moćnog Filipa Makedonskog, koji od slavnog filozofa i prijatelja iz detinjstva traži da bude učitelj njegovom sinu Aleksandru.
Iako mu to remeti planove, Aristotela protiv volje privlači dečakov blistavi um, ali ga ujedno čeka i teška bitka sa Aleksandrovim duboko ukorenjenim ratničkim nasleđem. Podučavanje tog neobičnog, zapanjujućeg i neretko zastrašujućeg mladića, pre vremena bačenog u surovo nasilje očevih bitaka, Aristotelu postaje pravi izazov. On veruje da jedino fi

lozofija zlatne sredine – krhke ravnoteže suprotstavljenih ekstrema – može obuzdati Aleksandrovu žeđ za osvajanjem, koja preti da mladog kraljevića odvede u propast... ili legendu.
Istražujući vreme i mesto iz kojih potiču brojne legende, Anabel Lajon pripoveda priču o dvojici tako sličnih, a tako različitih ljudi na iskren, jednostavan i pronicljiv način. Kroz senzualnu ali snažnu prozu, ona dočarava kako je Aristotelov genije zauvek promenio mladog čoveka koji će pokoriti čitav poznati svet i otkriva čitaocu kako svi i dalje živimo sa duhovima ove dvojice velikana.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kanadska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Alnari; 2011; Broširani povez; latinica; 21 cm; 254 str.; 978-86-7710-687-4;