knjizara.com
Otišao u Indijance

Robert Krouč (autor)

Otišao u Indijance
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Pred čitaocem je knjiga koja je na tragu „romana potrage” ocenjena kao jedno od najblistavijih dela kanadske književnosti. Za razliku od romana Reči moje vike koji opisuje period Depresije u Alberti tridesetih godina prošlog veka i Vlasnika pastuva o problemu uticaja tehnoloških dostignuća i industrijalizacije na život prerije, treći roman Kroučove trilogije istražuje značaj i značenje severozapadnih granica u Kanadi kroz humornu avanturu glavnog junaka Džeremija Sednesa u potrazi za sopstvenim identitetom.
Uhvaćen, izme

đu starog i novog sveta, kako bi izbegao zatvorenost urbanog akademskog života u Sjedinjenim Državama, Džeremi Sednes, koji je veliki deo života proveo na Menhetnu, odlučuje se da krene ka kanadskom severozapadu tragajući za identitetom Sive Sove, a sve to upotpunjuje priča profesora Medama i fragmenti zabeleženi na magnetofonskoj traci.
Za razliku od profesora Medama koji postaje simbol sterilne institucije, Džeremi Sednes predstavnik je usmene tradicije, traganja za otvorenom granicom u fizičkom i psihološkom smislu, varalica koja se suprotstavlja statičnosti i istoriji i njegova misija „postati Indijanac“ znači „biti oslobođen, podivljati u karnevalskom smislu, izgubiti stari i pronaći novi identitet na severu”.
Otvarajući pitanje o američkoj granici Frederika Džeksona Tarnera i priču o Sivoj Sovi, ovaj uzbudljivi roman razvija i autentičnu postmodernu igrivost, inkorporirajući u sopstveni narativ mitološke pasaže koji se odnose na mitove o Orfeju, Demetri/Persefoni, Odiseju, nordijski mit o Ragnaroku i mit o Velikoj majci, i tako dodatno potvrđuju fluidnost Džeremijevih identiteta i kompleksnu simboliku „prelaska granice”.
I možda se, pred čitaocem, kao jedna od osnovnih ideja romana, katkad skrivena a katkad eksplicitna i nezaustavljiva, uzdiže poruka epitafa „Za trenutak, na granici, okovi običaja nestaju uz trijumf slobode”.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kanadska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2018; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 157 str.; 978-86-6053-196-6;