knjizara.com
Figure zla
o pjesništvu Svetislava N. Brkovića

Figure zla
550 din
U korpu

Vrijednost Brkovićeve knjige, odnosno njegovog pjesništva je u tome što je autor uspio da kroz krajnje izvedenu višeslojnu strukturu jezika i njegove gotovo arhetipske iskazane modele proslijedi istinsku dramu ljudskog pos(r)tanja i postojanja. A da li i prestajanja?"
(Jovanka Vukanović)

"Pjesmi je nužna transcedentnost, a ona se tvori putem jezika i njene značenjske korjenitosti. Brković je našao ključ za takvo činodejstvovanje poezije, postavši u ovom trenutku njen istinski čelnik.“
(Žarko

urović)

"Jezik ovog pesnika je nastasijevićevski "zgrudvan", materijalizovan do te mere da se gotovo ne oseća razmak izme|u predmeta i reči. U tom pogledu, Brković se približio onom što je, već, u poetici imenovano zaumni jezik."
(Miloslav Žutić)

"...ovi atipični psalmi katarze čine fundamentalnu okosnicu Izumljenja, tog svojevrsnog molitvenika legendi, svjetlosti i mraka, Svitka sudbine (Svica u mraku) koga u bakljama osvijetljenoj bazilici mogu čitati svi.“
(Boris Jovanović Kastel)

"Brković je metafizičar i pesnik iza koga stoji jedno traumatično iskustvo sa jezikom čiji zaumni govor "izumljuje" i pesnika i njegovog demona pošto granice, figure zla, više nisu dokučive... koji je me|u najmisaonijim u našem pesništvu: ovaj pesnlk metafizičke jeze..!
(Nenad Daković)


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Most Art; 2010; Broširani povez; latinica; 21 cm; 126 str.; 978-86-84149-33-8;