knjizara.com
Državničko umijeće - strategije za svijet koji se mijenja

Margaret Thatcher (autor)

Državničko umijeće - strategije za svijet koji se mijenja
rasprodato

Državničko umijeće dojmljiva je rasprava iz pera osobe svjetskog formata, u kojoj su na jedinstven način objedinjeni dosljednost i oštroumnost. U razmišljanjima o poukama hladnog rata Margaret Thatcher opisuje temelje dominacije Amerike te raspravlja o njezinoj trajnoj ulozi. Odmjerava ravnotežu između različitih sudbina Rusije, Kine, Indije i Dalekog istoka. Analizira opasnosti koje proizlaze iz nestabilnosti Balkana, iz odmetničkih država, islamskog ekstremizma i međunarodnog terorizma -te upućuje na strategije za rješavanje tih problema.
Nadalje, ona upozorava na zakulisni utjecaj međunarodnih institucija na štetu nacionalnih država. U istom kontekst

u, iz perspektive vlastitog iskustva, ona tumači napetosti tipične za odnose Britanije s Europom te otvoreno iznosi danas dostupne mogućnosti.
Margaret Thatcher rođena je 1925. u Granthamu. Uzdigla se do prve i zasada jedine žene koja je vodila jednu od ključnih država zapadne demokracije. Pobijedila je na trima uzastopnim izborima i bila na mjestu britanske premijerke dulje od jedanaest godina (1979. - 1990.). Njezino je premijersko razdoblje duboko urezano u britansku povijest

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Velika Britanija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb; 2004; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 440 str.; 978-953-0-61564-9;