knjizara.com
Dražesni KGB - javi se
radio "Slobodna Jugoslavija" iz Bukurešta izveštava

Dragoslav Simić, Milan Petrović (autor)

Dražesni KGB - javi se
rasprodato

Kako može KGB, ime sovjetske tajne policije, da bude „dražesno"? Čoveku se ledi krv na pomisao šta je ova tajna služba radila. U čemu je onda veza one ljupke devojke na koricama sa KGB? Bila je slučajna prolaznica na ulici, ogrnuta modnom jaknom KGB, kada je gospodin na slici, Milan Petrović, sreo i napisao autobiografsku pričicu „Dražesni KGB ~ javi se". Po tom tekstu knjiga je dobila ime. RADIO „SLOBODNA JUGOSLAVIJA"je predmet priče Milana Petrovića, urednika „Slobodne Jugoslavije" koja je emitovala program iz Bukurešta od 1949. godine.
On oživljava na uzbudljiv način vreme Informbiroa. Iz knjige se vidi kako

profesionalni život ovog novinaranije ostao na međi sukoba Tito ~ Staljin. Kroz Petrovićeve tekstove objavljene u novinama u rasponu od 1949. do 2008. prikazana je drama političkog emigranta koji je svojim životom nadrastao ideologiju kojoj je pripadao.
Ljubodrag Dimić recenzent

"Udruženje novinara Srbije nije se dvoumilo da li da objavi knjigu koja na objektivan, novinarsko-istraživački način govori o radio-stanici koja je postojala od 1949. do 1954, u Bukureštu, kao propagandni servis KGB-a protiv Titove Jugoslavije”, rekao je Nino Brajović, predsednik UNS-a. Ideja za nastanak ovog dela potekla je od Dragoslava Simića kada je u „Politici” pročitao tekst Milana Petrovića, dugogodišnjeg dopisnika našeg lista iz Bukurešta. Shvativši da u Srbiji ne postoji nijedno pisano delo koje se bavi ovom tematikom, dva novinara odlučila su da budu prvi


Ostali naslovi iz oblasti: Publicistika

Izdavač: Udruženje novinara Srbije; 2008; latinica; 21 cm; 217 str.; 978-86-81849-03-3;