knjizara.com
Dorćol: imena ulica

Svetlana Velmar-Janković (autor)

Dorćol: imena ulica
rasprodato

Andrićeva nagrada za knjigu priča.
Jedinstveno putovanje ulicama Dorćola nazvanim po znamenitim istorijskim ličnostima.
Šta je zajedničko likovima ustanika, zadružbinara, trgovaca, pesnika, prevodilaca, pa i grčkih nacionalnih heroja, koji nas posećuju na stranicama knjige priča Dorćol? Ko su i kakvi su bili Gospodar Jovan i Gospodar Jevrem, Sima Terdžuman i Uzun Mirko, Vasa Čarapić i vojvoda Dobrača, Zmaj od Noćaja i Riga od Fere, Kapetan Miša i Zmaj Jova?
Sve su to protagonisti priča kojima Svetlana Velmar-Janković rasvetljava živopisnu i bogatu povesnicu Dorćola, najstarije gradske četvrti prestonice. Skidajući veo zaborav

a sa ovih istorijskih ličnosti, koje su dale imena dorćolskim ulicama, ona istovremeno oživljava njihove ljudske odlike i istorijske zasluge, dovodeći ih na današnje gradske pločnike nadahnuto i uverljivo, kao žive ljude i mudre sagovornike, i odmeravajući njihovim očima koliko je od duha starog Dort-jola (na turskom, raskrsnice) ostalo među raznolikim stambenim grdosijama i modernim asfaltiranim kolovozima.
Ovom knjigom, koja je dobila „Andrićevu nagradu“ za najbolju knjigu priča, Svetlana Velmar-Janković, po rečima kritičara, „opčinila je čitaoce prenoseći ’dobri duh Dorćola’ u ključ pomoću kojeg u naznakama i kroz sivilo stvarnosti uspevamo da uđemo u raskoš prošlosti“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd , Ulice , Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Stubovi kulture; 2. izdanje, 2008; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 218 str.; 978-86-7979-257-0;