knjizara.com
Digitalni izazov
putevi hrišćanstva u civilizaciji binarnog koda

Oliver Subotić (autor)

Digitalni izazov
500 din
U korpu

Knjiga „Digitalni izazovi“, iako obiluje dubokim intelektualnim uvidima autora, ipak, nije napisana u šturom akademskom maniru. U njoj je dr Subotić izneo poglede pravoslavnih hrišćana na pojedine fenomene i dileme života u informacionom društvu koje on naziva „civilizacija binarnog koda“, uz podsećanje da SPC ima i afirmativni, ali i kritički stav o primeni IT.
- I dok sam „Digitalne izazove“ sam želeo da napišem, kao pokušaj da se hrišćanski život u tehnološkoj civilizaciji sagleda u celini i što jednostavnije objasni, „Nedeljne besede“ su nastale na zahtev parohijana da svoje propovedi sa liturgija saberem i zapišem. Nije to bilo jednostavno jer sam

od početka službe oltaru božijem navikao da koncept i sadržaj, inače, kratkih i konciznih propovedi „držim u glavi“, a potom ih verbalno iznesem kako misli naviru. Ova knjiga je posvećena istorijatu Hrama Gospodnjeg u Žarkovu u kojem služim kao prezviter, ali još više ljudima koji ga sačinjavaju i koj i zapravo jesu „živa“ crkva žarkovačka, dr Oliver Subotić.
O duhovnom, naučnom i književnom stvaralaštvu autora na promociji je govorio urednik Subotićevih knjiga Nikola Drobnjaković, a na impresivnu biografiju ovog teologa i informatičara podsetila je direktorka matične Biblioteka Nera Ćović. Događaj je obeležila i diskusija nakon promocije, čiju su okosnicu činila pitanja poput uloge porodice i obrazovnog sistema u savremenom društvu, zapostavljanja ćiriličnog pisma, opasnosti koje vrebaju u virtuelnom svetu računara i mogućnosti da se istisne ljudskost i totalno utre „živa“ komunikacija.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrišćanstvo , Informaciona tehnologija , Informaciono društvo
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Bernar; 2. izdanje, 2014; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 102 str.; 978-86-87993-71-6;