knjizara.com
Demogeografija - stanovništvo u prostornim odnosima i procesima

Ivo Nejašmić (autor)

Demogeografija - stanovništvo u prostornim odnosima i procesima
3901 din
U korpu

Knjiga obuhvaća svu relevantnu problematiku geografije stanovništva. Težište joj na razumijevanju i objašnjavanju dinamičkih komponenti stanovništva, tj. prirodnog kretanja i prostorne pokretljivosti. Važno mjesto zauzima i prostorno-vremenska međuzavisnost spomenutih komponenti koja, izravno ili neizravno, uzrokuje promjene i razlike u broju, razmještaju i sastavu stanovništva.

Obr

ađeno je 50-ak tematskih cjelina razvrstanih u šest poglavlja:
- Uvod u geografsko proučavanje stanovništva
- Razmještaj stanovništva na Zemlji
- Razvoj svjetskog stanovništva /naseljenosti/
- Kretanje stanovništva
- Sastav stanovništva
- Stanovništvo, okoliš i razvoj.

- Knjiga obuhvaća 284 str., sa 117 slika (kartograma i dijagrama), 66 tablica, 305 navoda u popisu literature, abecednim kazalom pojmova i kazalom imena.
- Autor se koristio opsežnom relevantnom domaćom i inozemnom literaturom iz geografije stanovništva te iz demografije, sociologije i drugih znanstvenih disciplina, kao i najnovijim statističkim podacima.
- Navedeni su brojni primjeri koji dodatno objašnjavaju osnovni sadržaj.
- Unutar gotovo svake tematske cjeline izdvojeni su dijelovi u kojima se razmatra odgovarajuća problematika stanovništva Hrvatske.
- Slike su u funkciji razumijevanja prostornih razlika u demografskom razvoju; posebice valja istaknuti dvadesetak tematskih karata koje predočuju diferencirana demografska obilježja i procese u svijetu.
- Dio sadržaja dodatno je objašnjen u gotovo tristo bilješki (na dnu stranica).

Knjiga je ponajprije namijenjena geografima, a trebala bi biti pri ruci i drugim stručnjacima (sociolozima, ekonomistima, politolozima, planerima i dr.). Djelo potpuno zadovoljava potrebe studija geografije (tj. nastavni program predmeta Demogeografija) te je prihvaćeno kao udžbenik Sveučilišta u Zagrebu (Manualia universitatis studiorum Zagrabiensis).

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Demografija
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Školska knjiga - Zagreb; 2005; Tvrd povez; latinica; 22x28 cm; 284 str.; 978-953-0-30876-3;