knjizara.com
Postmoderne populacione studije

Mirjana Bobić (autor)

Postmoderne populacione studije
643 din
Stara cena: 715 din
U korpu

Studija Mirjane Bobić dolazi u pravom trenutku, kako bi se naša nedovoljno demografski obrazovana društvena, politička i naučna javnost upoznala sa najnovijim kretanjima i saznanjima na ovom polju, koja nam mogu biti izuzetno korisna u postavljanju prema vlastitoj problematičnoj situaciji.
Iz recenzije prof. dr Anđelke Milić

Smatrajući naučnim i profesionalnim izazovom da u sociode- mografskim istraživanjima napravi iskorak i sopstveni izbor tema i pristupa, autorka Mirjana Bobić nudi naučnoj i stručnoj javnosti ovu monografiju. Slične ambicije autorka je uspešno ostvarila i u dve ranije objavljene monografije (Brak ili/i partnerstvo. Demo- grafsko-s

ociološka studija, iz 2003, i Demografija i sociologija. Veza ili sinteza, iz 2007. godine), ispoljivši istinsku naučnu zna- tiželju i traganje za suštinom naučne spoznaje.
Iz recenzije prof. dr Biljane Radivojević

... Na ubedljiv način, koristeći bogatu empirijsku građu kako inostranih, tako i domaćih empirijskih istraživanja, statističku građu, izveštaje i mnogobrojne relevantne studije, autorka pokazuje dostignuća i prednosti multidisciplinarnog, intersekcionalnog pristupa u proučavanjima stanovništva. Okosnicu ovog pri-stupa, po rečima autorke, čini ideja o neophodnosti uključivanja antropološke perspektive u demografska istraživanja, što podrazumeva bliže upoznavanje sa osnovnim asocijacijama, tj. životnim zajednicama (brakom, porodicom, domaćinstvom, naseljem) u koji-ma se odvija svakodnevni život, odnosno biosocijalna reprodukcija, odrastanje, sazrevanje, socijalna i prostorna pokretljivost, najzad i umiranje.
Iz recenzije dr Rade Drezgić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Demografija
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Čigoja; 2013; Broširani povez; latinica; 24 cm; 185 str.; 978-86-7558-989-1;