knjizara.com
Dan je na izmaku
eseji i kritike

Danica Vujkov (autor)

Dan je na izmaku
rasprodato

Dobar deo ovog uvoda vraća se na pitanja iz izbora eseja i kritika Danice Vujkov (Despotovo kod Novog Sada, 1948) objedinjenih pod naslovom «”Dan na izmaku”». Poznata kao književnica koja se uporedo bavi prozom, poezijom, priređivanjem knjiga, Danica Vujkov neguje i specifičan vid eseja i piše novinsku i časopisnu kritiku i objavljuje u raznim listovima, ponajviše u «”Dnevniku”». Kriza duhovnosti, povratak na čistotu i asketske ideale hrišćanstva, snažno obeležavaju prvi deo knjige i njene oglede koji se i bave tim temama. I posle dve hiljade godina ličnost Hristova ne vidi se samo kao žrtva nego i nada u spasanje čoveka koji je opasno krenuo satanskim putevima. Čovek je izgubio antičku m

eru stvari, sopstvenu sabranost, udaljio se od duhovnog temelja, i okrenuo se stvarima, ne u sebi, nego onim izvan sebe, što će reći – konačnom. I, eto, glavnog problema i ključa krize duha i duše.
U drugom delu Danica Vujkov analizira dela pomalo zaboravljenih pisaca, kakvi su Jovan Grčić Milenko ili Milica Stojadinović Srpkinja, ali i piše o savremenicima: Darinki Jevrić, Pavelu Gatajancu, Floriki Štefan, Raši Periću, Vesni Egerić, Žarku Aćimoviću, Đorđu Sudarskom Redu.Tu su i ogledi o poeziji za mlade Miroslava Antića, budizmu Horhe Luisa Borhesa i filozofskoj misli Nikolaja Berđajeva.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Futura publikacije; 2004; ćirilica; 21 cm; 75 str.;