knjizara.com
Crne rupe - ključ za razumevanje univerzuma

Brajan Koks, Džef Foršo (autor)

Crne rupe - ključ za razumevanje univerzuma
2200 din
U korpu

U srcu Mlečnog puta nalazi se supermasivna crna rupa, četiri miliona puta masivnija od našeg Sunca. To je mesto gde su prostor i vreme toliko iskrivljeni da svetlost biva zarobljena ako se usudi da se približi na 12 miliona kilometara. Prema Ajnštajnu, u crnoj rupi je kraj vremena. Ali prema fizici 21. veka, stvarnost može biti mnogo čudnija.

Crne rupe obitavaju tamo gde su nekada sijale najmasivnije zvezde – i na obodu našeg trenutnog razumevanja. One su prirodno nastali objekti, neumitne posledice gravitacije kada se previše materije uruši u premalo prostora. A ipak, iak

o prirodni zakoni predviđaju da crne rupe postoje, one se ni pomoću njih ne mogu u potpunosti opisati.

Crne rupe su mesta u prostoru i vremenu gde se sudaraju zakoni gravitacije, kvantne fizike i termodinamike. Isprva se smatralo kako su u tolikoj meri intelektualno nedokučive da naprosto nisu mogle postojati, ali samo u poslednjih nekoliko godina počeli smo da naslućujemo novu sintezu: duboku povezanost između gravitacije i teorije kvantnih informacija koja opisuje holografski univerzum u kome prostor i vreme nastaju iz mreže kvantnih bitova, a crvotočine premošćuju prazninu.

U ovoj revolucionarnoj knjizi, profesor Brajan Koks i profesor Džef Foršo povešće vas do ruba razumevanja crnih rupa – na naučno putovanje do istraživačke granice koje obuhvata vek fizike, od Ajnštajna do Hokinga i dalje, a završava iznenađujućim zaključkom da naš svet može funkcionisati poput ogromnog kvantnog računara.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Astrofizika
Ostali naslovi iz oblasti: Astronomija

Izdavač: Heliks; 2024; Broširani povez; latinica; 24 cm; 238 str.; 978-86-6024-102-5;