knjizara.com
Čekanje

Ha Đin (autor)

Čekanje
rasprodato

"Čekanje" je knjiga izuzetno suptilnog tkanja, iako je naizgled obična priča o običnim ljudima, uhvaćenim u stupicu zaostale tradicije, besmislene ali beskompromisne komunisticke stege i ličnih osećanja. Viseslojnost romana otvara mnoštvo mogućih odrednica. Jedni će ga nazvati ljubavnom pričom, drugi će u njemu pronaći dragocene podatke o značajnom dvadesetogodišnjem razdoblju Nove Kine, treći, možda, prepoznati nežnost poteza četkice umočene u kineski tuš. Ha Đin sa čitaocem opšti jezikom koji je jednostavan, gotovo ogoljen do suštinski neophodnog, ali izuzetno složen u brižljivom i detaljnom opisu prizora, stanja i ličnih kolebanja. Na taj način statični tekst

a dobija dinamiku filmske slike. Glavne ličnosti romana "Čekanje" su Lin Kong, lekar i oficir, zaposlen u jednoj kineskoj vojnoj bolnici, i Mana Vu, bolničarka u istoj ustanovi. Svakog leta Lin Kong odlazi kući, u svoje rodno selo, gde ima kćerku i ženu koju su mu roditelji izabrali i koju ne voli, nameran da se razvede od nje i oženi Manom. I svake godine vraća se u grad neobavljenog posla. Iduće godine biće gotovo, obećava Lin. Mana Vu čeka.
Književna biografija Ha Đina vezana je isključivo za Sjedinjene Američke Države, gde je i nastanjen od 1985. godine, kada je iz rodne Kine došao na studije. Pre romana Čekanje objavio je dve knjige poezije, tri zbirke kratkih priča (Pod crvenom zastavom - nagrađena 1996. godine Flanery O"Konor nagradom za kratku priču, Okean reci - nagrađena 1997. godine PEN/ Hemingvej nagradom, Mladoženja) i roman U ribnjaku. Roman Čekanje dobitnik je dve velika priznanja: 1999. godine Ha Đin je primio Nacionalnu književnu nagradu, a 2000. PEN/ Fokner nagradu. Pisac živi u Atlanti i predaje engleski na Emori univerzitetu.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Clio; 2001; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 287 str.;