Siniša Kovačević

Siniša Kovačević

Rođen 30. maja 1954. godine u Sremskoj Mitrovici gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Fakultet dramskih umetnosti, Odsek za dramaturgiju, završio je u Beogradu. Piše radio-drame, televizijske drame, serije, filmska scenarija i pozorišne drame i bavi se filmskom i pozorišnom režijom. Autor je TV serija Portret Ilije Pevca, Najviše na svetu, i filmova: Najbolji, Bolje od bekstva, Država mrtvih...
Njegove najpoznatije pozorišne drame su: Nasip, Poslednja ruka pred fajront, Novo je doba, Ravi, Sveti Sava, Kraljević Marko, Đeneral Milan Nedić, Bajka o češlju i violini, Virus, Janez, Hotel Evropa, Srpska drama, Velika drama, Zečji nasip. Poslednje dve igraju se sa uspehom na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
Drama Novo doba uvrštena je u deset najboljih posleratnih srpskih drama, TV drama Svečana obaveza uvrštena je u tri najbolje televizijske drame ikada snimljene u produkciji RTS-a i pobednik je internacionalnog TV festivala u Plovdivu. TV serija Portret Ilije Pevca pobednik je festivala u Monte Karlu. Wegove drame su prevedene na makedonski, bugarski, poljski, ruski, grčki, engleski i nemački jezik.
Dobitnik je Zlatnog beočuga za trajan doprinos kulturi grada Beograda, vlasnik je Kristalne prizme i Zlatne mimoze za film Bolje od bekstva. Osvojio je tri nagrade za najbolji tekst na Festivalu praizvedbi u Paraćinu, nagrade “Dragiša Kašiković” i nagrade za najboljeg upravnika “Peca Popović”, budući da je bio upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Redovan je profesor i dekan Akademije umetnosti “Braća Karić”.
Oženjen je glumicom Ljiljanom Blagojević, imaju kćer Kalinu, glumicu. Živi i radi u Zemunu.

autor Siniša Kovačević

1 naslova [prikazano 1-1]

Drame - Siniša Kovačević (u tri knjige)

Siniša Kovačević

Srpska književna zadruga, 2009, ISBN: 978-86-379-1080-0, ćirilica
U tri knjige nalazi se 9 njegovih drama, sa opširnim pogovorom Mirka Žarića: To su: 1. Velika drama i Novo je doba; 2. Srpska drama, Zečiji nasip, ...

U korpu

2155 din

Stara cena:2536 din

Ušteda:381 din (15%)