knjizara.com
Američka azbuka - crveni hleb

Aleksandar Genis (autor)

Američka azbuka - crveni hleb
rasprodato

Poznati knjizevni kriticar i publicista Aleksandar Genis daje u ovoj knjizi neobican OvitrazniÓ portret savremene Amerike. Eseji sa suvoparnim naslovima Automobil, Banka, Motel, Restoran, Crkva, Skola, kazuju da se pripovedanje odvija pod okriljem semiotike svakodnevlja. To niposto nisu enciklopedijski clanci nego malene pesme u prozi, koje pretvaraju predmet opisivanja u zivo bice, sa kojim covek moze da stupi u dramaticne odnose, kao junak iz bajke sa kucicom na kokosijim nogama...
Sa stvaralastvom A. Genisa nasa publika se srela preko niza casopisnih prevoda. Ovo je prva njegova knjiga prevedena na srpski jezik.

Knjiga Americka azbuka /Crveni hleb prvi put se u svetu objavljuje u ovom obliku.

ALEKSANDAR GENIS
Aleksandar Genis je rodjen 1953. godine u Rusiji, u Rjazanju. Od ranog detinjstva zivi u Rigi, gde je diplomirao rusistiku. Kao sasvim mlad, 1977. godine, dospeva u Ameriku, i tu se profesionalno formira kao knjizevni kriticar i esejista, baveci se poslovima uredjivanja publikacija na ruskom jeziku i vodeci kulturnu rubriku ruskog radija. U okrilje otadzbinskih medija vraca se kao originalan stvaralac i uticajan arbitar sirokog spektra knjizevnih i kulturnih pojava. Godine 1993. je bio clan zirija Bukerovog fonda za najbolji ruski roman. U koautorstvu sa Petrom Vejlom objavio je niz knjiga. Savremena ruska proza (1982) i Maternji jezik (1989) su obavezno stivo za ucenike srednjih skola u Rusiji. Prepoznatljivo, sugestivno i pitko autorsko pismo A. Genisa, kojim se u eksperimentalnom zanru tzv. lirske kulturologije promislja niz savremenih fenomena, najbolje dolazi do izrazaja u knjigama eseja: Americka azbuka (1994), Crveni hleb. Kulinarski aspekti sovjetske civilizacije (1995), Kula vavilonska. Umetnost vremena sadasnjeg (1996), Deset razgovora o novoj ruskoj knjizevnosti (1997), Tama i tisina. Umetnost oduzimanja (1998), Dovlatov i okolina. Filoloski roman .

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Geopoetika; 1999; Broširani povez; latinica; 21 cm; 103 str.; 86-83053-24-5;