knjizara.com
Koža vremena. Knjiga promena

Aleksandar Genis (autor)

Koža vremena. Knjiga promena
1056 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Poznata je drevna kletva, koja se pripisuje Kinezima: "Želim ti da živiš u vreme promena!" Reklo bi se da je ona sada izgubila smisao, jer se u naše vreme promene odigravaju svuda i svima. Aleksandar Genis suptilno i pažljivo nastoji da te promene zabeleži u svojoj novoj knjizi... Podnaslov knjige je direktno upućivanje na Knjigu promena, stari kineski tekst za proricanje, sačinjen od heksagrama. Tako i Genis pred čitaocem ređa svoje heksagrame: šta je bilo, šta je sada i šta će biti.... On govori o promenama koje se odigravaju kako u američkom, tako i u ruskom svetu. U nečemu su te promene slične, u nečemu različite. Jer su i ti svetovi vrlo različiti. I to je naročito za

nimljivo. Genis razmišlja, ironičan je, gleda na događaje kao posmatrač bogatog životnog iskustva. Ali, kako je jednom rekao Milorad Pavić, "Genis vidi Rusiju iz Amerike a Ameriku iz Rusije – kroz Kinu." Iznenađujuće je, kaže Genis, to što "dok posmatram dolazak budućnosti, ne prestajem da se čudim ulozi koju u svim promenama igra prošlost. Progres je vuče za sobom, oživljava arhaičnost i čini je modernom". - Natalija Kolesnikova, časopis Čitamo zajedno, decembar 2020.

Blaga samoironija je Genisov lični autorski stil. Ona je prisutna i u ovoj knjizi. Čini mi se da je taj stil upravo ono što je potrebno savremenom mladom čitaocu. Dala sam učenicima desetog razreda da posle diktata analiziraju odlomke iz ove knjige i – "upalilo" je, bilo je savršeno! Želite li da podstaknete tinejdžera da čita? Poturite mu Kožu vremena… - Anonimna čitateljka, 2020.

Od vremena kad me je Geopoetika upoznala sa srpskim čitaocima, ne prestajem da se radujem svakom susretu s njima. U čitavom svetu, uključujući domovinu mog jezika, nisam imao prilike da odgovaram na tako složena pitanja, da primam tako suptilne komplimente i budem u tako srdačnom i zahtevnom društvu. Zahvaljujući vama, prijatelji, dobro sam zapamtio dve srpske reči: "hvala" i "živeli"! - Aleksandar Genis, Njujork, avgust 2021.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Geopoetika; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 379 str.; 978-86-6145-376-2;