Ambasador i druge jeretičke beleške

Veton Suroi (autor)

Ambasador i druge jeretičke beleške

668 din

Stara cena: 825 din

U korpu

Napisan stilom koji odiše simbolikom, „Ambasador i druge jeretičke beleške“ predstavlja čitavu filozofiju istorijskih i političkih promena koje su se desile na albanskim prostorima u poslednjih nekoliko decenija. Kao pisac koji široko posmatra i analizira njihov kontekst, Suroi ističe opasnosti političkog islamizma koje prete onima poput Kosova ili Albanije. Ako do sada nismo imali pravi uvid u odnose Albanaca i religije, Suroi nam ga u ovoj knjizi donosi, sa svim činjenicama i manje poznatim detaljima, kao u slučaju Al Albanija, Albanca koji je uneo zbrku u islam.

Suroi pri tome uspeva ne samo da analizira, već i da izgradi narativ o istoriji, o kojoj se ovde nikada nije pisalo onako kako bi trebalo.
Veton Suroi za ovu knjigu dobio je nagradu „Ardijan Kljosi“, za najbolju knjigu u oblasti publicistike u 2015. godini. U saopštenju žirija, između ostalog, navodi se da je nagrada dodeljena „za jasnoću uvida i oštrinu prosuđivanja, uvek svež ugao gledanja, izuzetno poznavanje istorijskog i društvenog konteksta, erudiciju, suptilan humor, filozofsku distancu i moralnu hrabrost bez presedana u obradi teške i delikatne teme kao što je tema institucija i identiteta Kosova danas“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Diplomatija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Samizdat B92; 2016; Broširani povez; latinica; 22 cm; 179 str.; 978-86-7963-437-5;