knjizara.com
Album srpskih četnika generala Draže Mihailovića u 1000 slika - Tom 1

Miroslav Samardžić (autor)

Album srpskih četnika generala Draže Mihailovića u 1000 slika - Tom 1
4675 din
Stara cena: 5500 din
U korpu

Zamišljen tako da uz pomoć velikog broja fotografija pruži opštu sliku o Dražinim četnicima, ovaj album je 1998. godine predstavljao pionirski poduhvat. Do tada, u medijima se neprekidno vretelo nekoliko desetina fotografija četnika, pažljivo probranih da ih prikažu kao ‘’meksikanske razbojnike’’. Kao takvi, oni su neprekidno prikazivani i u partizanskim filmovima… U takvoj si­tuaciji, ovaj album je naišao na odličan prijem kod publike i više puta je doštampavan. On je unekoliko promenio i opštu sliku o četnicima, a naročito o generalu?Draži Mihailoviću…? Do tada, mogli su se vi­deti samo njegovi portreti sa staljinističkog procesa u?Beogradu.?Od tada, portreti koje je načinio

?Aca Simić, a koji su ovde prvi put objavljeni, zamenili su izmučeni lik generala Mihailovića sa tog procesa. Oni su odavde preštampani u udžbenike istorije, u novine i časopise, pa se prikazuju čak i u TV Dnevniku RTS-a.

Gledano sa ove distance, prvi tom albuma četnika u 1.000 slika ima neke prednosti i neke nedostatke. Prva prednost je svakako ta što je reč manje-više o bazičnih 1.000 slika. Drugim rečima, većina tih slika spada u najbolje četničke fotografije uopšte, od portreta generala Draže Mihailovića i snimaka proslave Vidovdana 1944. godine na Jelici, do snimaka Bosanske golgote i četnika u emigraciji.

Prvi nedostatak odnosi se na tehniku, jer su onda i skeneri i proces štampe bili slabiji. Zato su, za ovu priliku, skoro sve slike skenirane ponovo.

Sem toga, jedan broj fotografija onda smo presnimavali iz knjiga, pa i novina, što je bitno uticalo na smanjenje kvaliteta. Na primer, onda smo korisitli album potpukovnika Bore Todorovića, a kasnije nam je njegova žena Ljubica celu tu zbirku donela iz Njujorka (gde je i vraćena, posle skeniranja)...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Četnički pokret
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Pogledi; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 32 cm; 343 str.; 978-86-81014-07-3;