knjizara.com
Albion, Albion

Nikola Moravčević (autor)

Albion, Albion
rasprodato

Istorijski roman Nikole Moravčevića Albion, Albion predstavlja uzbudljivu povest o Srbiji i Jugoslaviji u vreme Drugog svetskog rata. Drugi svetski rat je velika pozornica ovog romana koji prati kako same istorijske događaje i sudbine svojih junaka u njima, tako i političke igre velikih sila koje, iza same scene, presudno utiču na razvoj istorijskih prilika.

>Poznat kao vrhunski pisac istorijskih romana, Nikola Moravčević je u romanu Albion, Albion, zasnovanom na višegodišnjem i pomnom istraživanju građe istorijske građe i arhiva, na sugestivan način predočio istoriju bez maski, sa svim primerima uzbudljivih događaja i surovih epizoda, ličnih tragedija i političkih odluka koje se prelamaju u životima običnog sveta.
U romanu Albion, Albion Nikola Moravčević pred čitaoce izvodi čitavu galeriju poznatih istorijskih ličnosti (Čerčil i Idn, kralj Petar, Slobodan Jovanović, Draža Mihailović, Tito i Šubašić), ali i mnogobrojne junake koji su svoju uverljivost stekli zahvaljujući piščevoj imaginaciji.
Velika priča o istorijskoj drami Drugog svetskog rata na našim prostorima i o političkim procesima skrivenim iza buke i besa istorije.
Izvanredno uzbudljiv istorijski roman, nezaobilazan za svakoga ko želi da razume ulogu i sudbinu Srba u Drugom svetskom ratu, značajan je ne samo zbog načina na koji tretira konkretne događaje nego i zbog umešnosti kojom razotkriva gotovo nepromenjive mehanizme delovanja istorije. Opsežno delo pisano je na engleskom jeziku, a potom ga je sam autor preveo na maternji, srpski.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman , Istorijski roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Stubovi kulture; 2006; ćirilica; 20 cm; 542 str.; 86-7979-179-2;