knjizara.com
Aktuelni problemi međunarodnog prava

Boris Krivokapić (autor)

Aktuelni problemi međunarodnog prava
rasprodato

Kao i sve druge pojave, i međunarodno pravo je u stalnom razvoju. Mada se povremeno suočava sa ozbiljnim krizama, opšte uzev, ono se iz godine u godinu usavršava, postaje sveobuhvatnije, preciznije, doslednije i sve je manje podložno kršenju (mada se, nažalost, povremeno i krši, i to naočigled čitavog sveta).
U knjizi je dat pogled na određene aktuelne probleme međunarodnog prava. Obrađena su

sledeća pitanja: 1) pojam međunarodnog prava, 2) subjekti međunarodnog prava, 3) državna teritorija u međunarodnom pravu, 4) pojam, vrste, naziv i definicija manjina, 5) manjinska prava, 6) međunarodno sudstvo, 7) međunarodni krivični sudovi, 8) koncept humanitarne intervencije i preventivne samoodbrane i 9) gusari i pirati (borba protiv piraterije na moru).
Autor se opredelio za navedena pitanja vođen, s jedne strane, ličnim interesovanjem za ove oblasti, a sa druge nadom da će bavljenje ovim temama omogućiti da se, makar usput dotaknu i neki drugi, sa njima povezani problemi. On je nastojao da što preciznije i što potpunije prikaže ono što jeste, a ne toliko ono što je bilo, da ukaže na osnovne probleme, dileme i moguće pravce razvoja međunarodnog prava. Svako od odabranih pitanja ima svoje mesto i značaj sa stanovišta doktrine, ali isto tako i prakse.
Knjiga je namenjena svima onima koje zanimaju međunarodni odnosi i savremeno međunarodno pravo, u prvom redu naučnim radnicima i ljudima iz prakse. Ona će naročito biti od koristi studentima poslediplomskih studija koji će u njoj pronaći dovoljno informacija, inspiracija i putokaza za svoje usavršavanje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodno pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2011; Broširani povez; latinica; 24 cm; 754 str.; 978-86-519-0977-4;