knjizara.com
Imuniteti u međunarodnom pravu

Bojan Milisavljević, Marko Novaković (autor)

Imuniteti u međunarodnom pravu
1430 din
U korpu

Monografija „Imuniteti u međunarodnom pravu“ nastala je zbog potrebe da se domaćoj stručnoj javnosti približi jedna veoma važna i delikatna pravna oblast. Iako su imuniteti u međunarodnom i diplomatskom pravu već dugo vremena prisutni, a pravna pravila doživela opštu prihvaćenost, u praksi dolazi do potrebe da se ona unapređuju i usavršavaju. Na to ukazuje i rad Komisije za međunarodno pravo, ali i praksa međunarodnih sudova i razlititih tela, kao i praksa na nacionalnom planu. Ova monografija je pokušaj da se ukaže na moguće pravce razvoja pravila o imunitetima u međunarodnom pravu, jer se na taj način doprinosi harmonizaciji odnosa među državama. Istraživanje je oslonjen

o na pravna pravila vezana za imunitet koja su deo kako međunarodnog tako i unutrašnjeg prava, na rad međunarodnih tela, a posebno na upečatljive slučajeve pred sudskim organima, kao i na praksu koja je stvorena u okviru organizacije Ujedinjenih nacija. Autori se već duži niz godina bave pitanjima koja su povezana sa imunitetima u međunarodnom pravu, a ovo istraživanje je rezultat pažljivog i analitičkog rada u oblasti kako diplomatskog, tako i opšteg međunarodnog javnog prava.
Bojan Milisavljević je autor delova o imunitetu države, o konzularnim privilegijama i imunitetima, kao i o nadležnosti depozitara, a sa druge strane Marko Novaković je autor delova o diplomatskim privilegijama i imunitetima, kao i delova koji se odnose na privilegije i imunitete međunarodnih organizacija i lica koja su sa njima povezana.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodno pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu; 2020; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 184 str.; 978-86-7630-904-7;