knjizara.com
Međunarodno privatno pravo : priručnik za pripremu pravosudnog ispita

Maja Stanivuković (autor)

Međunarodno privatno pravo : priručnik za pripremu pravosudnog ispita
rasprodato

Autor je, na osnovu svog iskustva kao člana komisije za pravosudni ispit, pošao od pretpostavke da pravosudni ispit nije ispit na osnovnim studijama prava, jer potencijalni kandidati čije znanje treba proveriti imaju iza sebe diplomu fakulteta i najmanje dvogodišnje iskustvo u praksi. Stoga, ne treba proveravati da li su savladali teoriju međunarodnog privatnog prava, sve finese i detalje (to je već bilo predmet ispita na studijama), već samo da li su usvojili dovoljna znanja i iskustva da pravilno reše najjednostavnije predmete sa inostranim elementom. Polazeć

i od takvog shvatanja „misije“, ovaj priručnik za pripremu ispita je sastavljen od hipotetičkih i stvarnih primera tipičnih činjeničnih situacija sa inostranim elementom, Ovakvi primeri pokreću primenu normi ove grane prava i objašnjenja o načinu na koji te norme treba pravilno tumačiti.
Osnovna materija međunarodnog privatnog prava izložena je u četrnaest poglavlja, sedam u opštem i sedam u posebnom delu. Primeri su grafički izdvojeni od objašnjenja, da bi se mogli lakše uočiti. Na pojedinim mestima, takođe su izložena najvažnija pravila ove grane pozitivnog prava, kako bi se olakšalo njihovo vizuelno pamćenje. Korisnici knjige nailaze i na rubriku „razlikovanje“. Određeni pojmove, kao što su, na primer, legalizacija stranih javnih isprava i priznanje stranih sudskih odluka, kandidati nedovoljno jasno razlikuju, pa je bilo neophodno naglasiti ove razlike među njima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Međunarodno pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 3. izdanje, 2022; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 400 str.; 978-86-519-2799-0;