knjizara.com
24 sata u staroj Kini

Jiđije Džuang (autor)

24 sata u staroj Kini
764 din
Stara cena: 899 din
U korpu

Jedan dan iz života tamošnjih stanovnika
Upoznajte pravu Kinu tokom uzbudljiva dvadeset četiri sata iz života njenih stanovnika: od lekara do pljačkaša grobova, od sveštenika do vojnika, od zemljoradnika do babice – sve su to obični stanovnici koji će pred našim očima oživeti staru Kinu.
Vratite se u staru Kinu i provedite jedan dan sa ljudima koji su tamo živeli.
Otputujte kroz vreme u 17. godinu naše ere, četvrtu godinu vladavine cara Vang Manga iz dinastije Han, živopisnu i inovativnu eru punu sukoba i protivrečnosti. Ali koliko god da

se kultura dinastije Han razlikuje od drugih velikih drevnih civilizacija, stanovnici stare Kine suočavali su se sa istim onim problemima koji ljude muče od pamtiveka: kako zaraditi dovoljno novca, kako izaći na kraj s dramama na radnom mestu, kako održati red u kući… mada bi paralele njihove ere više bile – kako podmititi inspektore, kako izbeći bezobrazluke stražara-siledžija i kako sačuvati kuću da je ne opljačkaju ratnici carstva Sijungnu.
Dinastija Han oličava zlatno doba Kine. U ovom razdoblju počinje upotreba hartije, satova, obrtnih mlinova; uvode se složeni sistemi transporta i navodnjavanja; tehnologije proizvodnje tkanina i metala naglo se usavršavaju, a medicinska znanja dosežu dotad neslućene visine.
Upoznajte majstora bronze koji mora da izvrši nalog nerazumnog upravnika, učitelja koji pokušava da ukroti petnaest pubertetlija, domaćicu kojoj se pokvarila stupa za sitnjenje žita – oni su istinski junaci svakodnevnog života zaslužni za veličanstvenu moć drevne Kine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kina
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Laguna; 2021; Broširani povez; latinica; 20 cm; 272 str.; 978-86-521-4148-7;