knjizara.com
2084.

Aleksandar Tešić (autor)

2084.
rasprodato

Roman koji je uskomešao duhove pre izlaska iz štampe.
„Aleksandar Tešić je odlučio da napravi književni zaokret, te čitaocima ponudi nešto sasvim novo i drugačije. Nakon dva rado čitana serijala u kojima je dao svoju verziju srpske junačke prošlosti, ponovo je pobegao iz sadašnjosti – ali ovog puta unapred, u 2084. godinu. Doduše, aktuelni problemi i dileme koje muče savremenog čoveka su i te kako zastupljeni u Tešićevom novom romanu. Pisac je, pod krinkom naučne fantastike, napisao do sada najličniji roman i u njemu izneo svoje stavove o svetu u kojem živimo.

Koristeći se dist

opijom i satirom, Tešić nas vodi sedam decenija u budućnost, u protektorat Srbiju i Beograd na Vodi. Njegovo viđenje naše (moguće) budućnosti će, siguran sam, isprovocirati mnoge. Tešić je, naime, ubeđeni antiglobalista i to u romanu 2084. ne krije. Roman sjedinjuje političke stavove autora i poznate žanrovske naučnofantastične motive.

Pored uticaja Orvela i Dika, verziraniji će uočiti i tragove Domanovića i Nušića. Taj satirični sloj romana je veoma važan, on daje osobenost i poseban šmek. Teme kojima se Tešić bavi su ozbiljne, od njih zavisi opstanak ljudske vrste i života na Zemlji, ali pisac sebi daje oduška i poigrava se sudbinom čovečanstva na sebi svojstven način. Jedno je sigurno – 2084. predstavlja Aleksandra Tešića u svetlu u kome ga do sada niste videli.”
– Đorđe Bajić, pisac

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: PortaLibris; 2015; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 361 str.; 978-86-7818-146-7;