knjizara.com
Antikvar gospodnji

Slobodan Mandić (autor)

Antikvar gospodnji
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Pred čitaocem je jedanaesti roman Slobodana Mandića.
Tematski okvir ove proze jeste zrenje, dugotrajni i naoko neprimetni proces tokomkoga protagonisti stiču spremnost za unutrašnje preobražaje.Drugim rečima, na ovim stranicama teče priča o bezazlenosti izloženoj svetu, o odbrani prostora intime.Polazna tačka Antikvara Gospodnjeg u figuri je pripovedača: on dobija nalog da sačinirodoslovno stablo svoje porodice, pritom uvidevši da u rodoslov mora uvrstiti i pojedince kojitu spadaju tek po unutarnjoj srodnosti sa njim. Slede neočekivana otkrića, iskrsavaju srodnici i preteče iz dubina vremena.

Pripovedač traga za mestom od koga počinje područje duha.„Konačno je sve pro

palo, dosta sam strepeo, najzad sam slobodan.“Eto prvog stepenika; motoa za epitaf, u kome je lik Senatora u celosti sažet.Napuštanje karijere i visokog položaja, povlačenje iz svetskih poslova, u tišinu – već samo po tome, rodonačelnik je neobične loze čije razgranavanje pisac prati iz stranice u stranicu.

I moj slučaj ponavlja, kaže pripovedač, kako će se svako više puta naći pred Sfingom,kada mora dati odgovor. Njegov prvi susret sa tim čudovištem zbio se kada je dečak od koga seneprekidno udaljava posađen na stolicu bez naslona, da polaže račune veštaku zvanom otac.Tada se po prvi put, i ne znajući o čemu je reč, prihvatio prevođenja stvarnosti u fikciju,upinjući se da ona bude toliko uverljiva da je istražitelj prihvati kao istinsku realnost, stvarnijuod one koja mu se pričinjava. Istovremeno je, iz odgovora na unakrsno očevo ispitivanje,počinjalo otkrivanje sopstvenog života kao priče.

Slobodan Mandić (1947, Sutjeska) savremeni je prozni stvaralac; autor romana,pripovedaka, eseja. Njegova prozna ostvarenja nagrađena su sa više značajnih književnihpriznanja među kojima su i nagrade „Isidora Sekulić“, „Beskrajni plavi krug“, „Svetozar Ćorović“ i „Branko Ćopić“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća književnost , Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 22 cm; 191 str.; 978-86-6053-389-2;