knjizara.com
Kraut ili saće

Ilija Bakić (autor)

Kraut ili saće
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Roman Kraut ili saće, ispisan u četiri poglavlja, arhaičnim jezikom i baroknim narativomoplemenjenim brojnim digresijama i asocijativnim prizorima, prati život i rad pesnika, filozofa, lekara ialhemičara Jakopusa Krauta od njegovih zrelih godina do starosti, njegova traganja i istraživanja širomEvrope poznog srednjeg veka.

Obrazovan i nadaren za razne duhovne discipline, upućen u veštinu dugotrajnog memorisanjagrađenjem Zamka pamćenja, vođen knjigama i spisima (među kojima su i oni slavnog Paracelzusa) ali inarodnim pričama, Kraut putuje na ostrva, odnosno odlazi u planine kako bi se lično uverio unepoznate, neobjašnjive pojave.

Na ovom

putovanju, svako otkriće menja njegove svetonazore, bilo da je reč o kosturu anđela,vampirovom oku, ili znamenitom kamenu mudrosti. On je u milosti bogatih aristokrata i gost unjihovim palatama, pritom upoznajući znamenite ličnosti poput Kazanove ili grofa Sen Žermena, kojije, navodno, ovladao tajnim znanjima koja su mu darovala besmrtnost.

Alhemičar prisustvuje i demonstracijima tehnoloških novotarija finansiranih od bogatogmecene koji, zbog spletki, pada u nemilost dužda grada-države. I sam Kraut dopada u tamnicu,a odatle, iscrpljen i ostareo, biva, kao znak milosti, poslat da bude upravitelj gubavišta gde,uprkos svim nedaćama, pomaže gubavcima, nastavlja da piše traktate i da sistematično,po cenu ličnih žrtava, sprovodi eksperimente stvaranja veštačkog čoveka sve do konačnog uspeha.

Tako se, u iskušenjima kroz koja njegov protagonista prolazi u interakcijama sa čitavomlepezom drugih aktera jedne mistične priče, otvara složeni lavirint između mistike, alhemije, fantastikei višestrukih preobražaja žanra romana koji i u savremenom trenutku nastavlja provokaciju sopstvenihkonvencija…

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman , Domaća književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 191 str.; 978-86-6053-398-4;