knjizara.com
Zmaj i ždral - roman o Obiliću 1

Aleksandar Tešić (autor)

Zmaj i ždral - roman o Obiliću 1
rasprodato

Prvi od dva romana o Milošu Obiliću rađen je po srpskoj mitologiji i predanju. On je na neki način i uvod u trilogiju „Kosingas“ jer u njemu srećemo neke likove koji se kasnije u trilogiji pojavljuju, ali se može posmatrati i kao zaseban roman. Knjiga počinje legendom o čuvarima Koplja svetog Georgija i bici na Crnom kamenu 1187. godine, ali to je samo uvod u glavnu radnju, koja počinje mitskim rođenjem Miloša Obilića.
„ZMAJ I ŽDRAL“ pokriva poslednjih deset godina života cara Dušana, odnosno prvih deset godina života Miloša Obilića na Dušanovom dvoru. Uporedo teku dve priče – o

stasavanju Miloševom i o najintrigantnijim godinama Dušanove vladavine koje su dovele do njegove nasilne smrti.
Kao i u trilogiji „Kosingas“, osim što nas vodi u bajkovit svet srednjovekovne Srbije, pisac Tešić Aleksandar bavi se intrigantnim i kontroverznim događajima iz života cara Dušana Silnog. Ne samo što postavlja pitanja, već daje i odgovore koje potkrepljuje spiskom literature koja je korišćena kao materijal za roman, a neke stvari prepušta mašti – svojoj i mašti čitalaca. Ovo je svakako još jedno delo koje ljubitelje kvalitetne književnosti neće ostaviti ravnodušnim.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman , Epska fantastika
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: PortaLibris; 2012; Broširani povez; ćirilica; 21 CM; 551 str.; 978-86-7818-139-9;