knjizara.com
Kosingas - Red zmaja - Knj. 1

Aleksandar Tešić (autor)

Kosingas - Red zmaja - Knj. 1
rasprodato

Knjiga koja slobodno može da se nazove srpskom verzijom „Gospodara prstenova”. Monah Gavrilo, odnosno kosingas, vitez reda Zmaja, upoznaje Marka Kraljevića i sa njim kreće u pohod po Srbiji. Prvi zadatak im je da savladaju aždaju na Jezeru lutajućeg ostrva i tako osvoje kasnije toliko čuven Markov buzdovan. Dvojica junaka nailaze na sela u kojima se praktikuju običaji koji često nisu ni najmanje lepi niti humani, susreću se sa različitim mitološkim bićima, od kojih većina nije bezazlena, ali stiču i sjajne neobične prijatelje. Druženje koje za cilj između ostalog ima i to da neustrašivi Gavrilo pripremi Marka da postane kosingas.

Prava avantur

a sa mitskim prizvukom koja nas goni da sve brže okrećemo njene stranice, a takođe uživamo i u sjajnim ilustracijama iz Gavrilove beležnice. Čitajući ovu neobičnu knjigu otkrivamo mnogo toga o prošlosti srpskog naroda, ali i o slovenskim božanstvima, o tome kako je hrišćanstvo prodiralo na ove prostore i sa kakvim se verovanjima sudaralo. Srpska mitologija u malom u kojoj mogu da uživaju svi od sedam do 77 godina.

U drugom nastavku epske pustolovine Kosingas, Kraljević Marko i monah Gavrilo hitaju ka Bezdanu, gde Marko treba da uspostavi znamen i postane Ratnik iz Proročanstva Vatre. Obruč njihovih protivnika se sužava, a krvav trag za dvojicom glavnih likova postaje sve duži i strašniji. Uprkos tome, dobijaju nove nove saveznike krsnike i drevne zduhaće reda Belog Vuka Strahora.

Poslednji deo trilogije „Kosingas” još jednom pokazuje da je Aleksandar Tešić jedan od najautentičnijih autora srpske epske fantastike. „Smrtovanje“ nam donosi nove doživljaje Marka Kraljevića i kosingasa Gavrila, kao i konačni obračun glavnih junaka i njihovih saveznika sa silama Hada. Upoznajemo i mnoge velike ratnike, vitezove reda Zmaja koji su sa raznih strana sveta došli da pomognu našim junacima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Epska fantastika , Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: PortaLibris; 3. izdanje, 2010; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 438 str.; 978-86-7818-111-5;