knjizara.com
Zločini na kulturno-istorijskim spominicima i predmetima u Sremu

Drago Njegovan (autor)

Zločini na kulturno-istorijskim spominicima i predmetima u Sremu
1530 din
Stara cena: 1800 din
U korpu

O borbi naroda Srema dosta se govorilo i pisalo. Manje se govorilo o nastojanjima Srema da se kulturno podigne; isto tako nije se mnogo govorilo ni o njegovim uspesima na kulturno-prosvetnom polju u vreme kada je Evropa stenjala pod antikulturnim Hitlerovim „novim poretkom”. To ipak ne znači da je borba Srema za kulturu bila manje uspešna, nego borba na bojnom polju. Srem je i ovde opravdao ugled do koga je borbom izašao.
Narodi Jugoslavije su svojom borbom doprineli mnogo ne samo svom solobođenju, ne samo da su sprečili međusobno istrebljenje, nego su mnogo doprineli i spasavanju naše kulture i naših kulturnih tekovina. A u toj borbi nije bio poslednji ni narod Srema. Borba parti

zana sa okupatorom beleži mnogo teških, ali i mnogo slavnih momenata. Ona je beležila i veliki broj dosta krupnih pobeda. Jedna od najranijih, ali vrlo značajnih pobeda partizana u Sremu, to je bila pobeda nad neprijateljskom propagandom.
[…]
Pojavila se ISTINA, mali sremski partizanski list, umnožavan na maloj broju primeraka, na zaplenjenom opštinskom šapirografu, u Irigu, u svega 100 primeraka. ISTINA je donosila vesti sa frontova onako kako su ih objavljivali Moskva i London. Ona je donosila vesti o borbama i akcijama partizana u Sremu i u drugim krajevima. Ona je hrabrila narod u danima potištenosti. […] Pored ovog lokalnog sremskog lista postojalo je u Sremu još dva velika pokrajinska lista, štampana u prvoj štampariji: Slobodna Vojvodina i Naša Borba. Ova dva lista, sremska po mestu izlaženja i po čitaocima, učinila su mnogo za podizanje političke svesti i kulturnog nivoa našeg naroda.
Pored ovih listova, u Sremu je izlazilo još nekoliko većih listova, umnožavanih uglavnom na geštetneru: VOVJOĐANKA U BORBI, ORGAN AFŽ i GLAS OMLADINE, [ORGAJ USAOJ-a za Vojvodinu]. Međutim to nisu ni svi, ni jedini listovi koji su izlazili u Sremu za vreme okupacije. Postojala je čitava poplava većih i manjih, četnih, bataljonskih, i zidnih novina.
Pored listova, štampane su i razne brošure, uglavnom političke, a u Sremu je izašla i mala zbirka pripovedaka Jovana Popovića „ISTINITE LEGENDE” – OPISI PODVIGA HEROJSKIH SINOVA NAŠEG NARODA.
[…]
Srem je postao slavan svojom borbom, svojom istrajnošću, i svojom jednodušnošću. U tami, kojom je okupator zavio celu Evropu i našu zemlju, pored buktinja koje su se razgorevale u pojedinim našim pokrajinama, bio je i Srem jedna svetla tačka. I kada se govori o učešću Srema u borbi za slobodu i uništavanje ustaško-fašističkih varvara, ne treba smetati sa uma veliku ulogu Srema u borbi za istinu, nauku i kulturu, što ide uporedo sa borbom za slobodu i demokratiju.
Izvod iz napisa Živana Milisavca„Borba Srema za Slobodu i kulturu”[Objavljen u kalendaru Vojvodine, 1946]

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vojvodina , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2020; Tvrd povez; ćirilica; 29 cm; 407 str.; 978-86-515-1380-3;