knjizara.com
Zidari tuđe sreće
beogradska štampa o ekonomskom emigriranju iz Jugoslavije u zapadnu Evropu krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina

Petar Dragišić (autor)

Zidari tuđe sreće
1540 din
U korpu

Višestruka kriza jugoslovenskog sistema šezdesetih godina imala je i političke, ali i vrlo izražene ekonomske nijanse. Jugoslovensko društvo je u tom periodu bilo suočeno sa krizom u odnosima njenih republika i naroda, koji se može svesti na konflikt između centralističkih i (kon)federalističkih koncepcija. To je vreme Osmog kongresa, Brionskog plenuma, albanskih demonstracija za Kosovu i u Makedoniji, ustavnih amandmana. Jugoslavija u ovom dramatičnom razdoblju ulazi u doba nestabilnosti koje je najavilo njenu nesrećnu sudbinu početkom devedesetih godina.
Istovremeno, šezdesete su i vreme preispitivanja ekonomskih koncepata jugoslovenskog eksperimenta. Privredna ref

orma unosiće elemente tržišne ekonomije u jugoslovensku socijalističku, samoupravnu ekonomiju. No, problemi su se time samo zaoštrili. Nekompatibilnost jugoslovenskog sistema i reformskih mera pokvarili su sve relevantne parametre jugoslovenske privrede. Jedna od posledica ovog reformskog pokušaja bio je i poremećaj na jugoslovenskom tržištu rada, odnosno otpuštanja radnika i zatvaranje „privrednih subjekata“ za zapošljavanje novopridošle generacije radnika.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Emigracija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Institut za noviju istoriju Srbije; 2019; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 264 str.; 978-86-7005-158-4;